Provincie Overijssel

Fusie Overijsselse en Gelderse ontwikkelingsmaatschappij stap verder

Gedeputeerde Staten hebben het licht op groen gezet voor de fusie tussen de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij (OOM) en Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). De fusie leidt tot meer slagkracht in de regio. Begin februari spreken Provinciale Staten van Overijssel zich erover uit.

De Ontwikkelingsmaatschappijen zijn voor de provincies belangrijke uitvoerders van het economisch beleid. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling en innovatie van economisch beleid, het aantrekken van nieuwe bedrijven, de ontwikkeling van een aantrekkelijke bedrijfsomgeving en het participeren in het financieel op weg helpen van startende en innovatieve bedrijven.

Kwaliteit

Door de fusie ontstaat een sterke landsdelige Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM), die meer kennis en kwaliteit kan leveren en professioneler werkt. Door de grotere omvang is de ROM minder kwetsbaar en vormt de ROM een meer interessante partner voor het bedrijfsleven en sluit deze beter aan bij de regionale ontwikkelingen.

In de nieuwe organisatie wordt ook het personeel van de ESKAN (Economische Stimulering Knooppunt Arnhem-Nijmegen) opgenomen.

Kapitaal

Het College van GS stelt aan Provinciale Staten voor om de nieuwe participatiemaatschappij een eenmalig kapitaal van 900.000,-- mee te geven. Ook de provincie Gelderland stelt geld beschikbaar, evenals het Ministerie van Economische Zaken.

Hierdoor ontstaat een groter participatiefonds dat een markt bestrijkt die niet of nauwelijks door commerciële geldschieters bedient wordt, maar die wel van essentieel belang is voor startende en innovatieve bedrijven. Juist deze bedrijven vormen voor het Landsdeel Oost een belangrijke drijfveer voor de economische ontwikkeling.

Op 15 januari 2003 wordt het voorstel besproken in de adviescommissie ' Werk voor iedereen' en 'Bereikbaar Overijssel'. Provinciale Staten nemen vervolgens op 5 februari 2003 een besluit. Provinciale Staten van Gelderland bespreken het voorstel eind januari.

Bron: Bonnie van der Meer, 038 - 425 14 16


© 06-12-2002 Provincie Overijssel