CDA

De Geus in CDA-Magazine: "Met de VVD zal een coalitie veel makkelijker zijn"

"Programmatisch heb ik een voorkeur voor een coalitie met de VVD. De VVD heeft een realistische kijk op de noodzakelijke hervorming van de verzorgingsstaat:de WAO en de bijstand. De VVD is wat minder gehecht aan bestaande regelingen. In tegenstelling tot de partijen ter linkerzijde en de PvdA voorop." Dit zegt minister De Geus van Sociale Zaken, tevens minister van VWS in het deze week verschenen CDA-Magazine.

De minister voegt daaraan toe: "Wij zijn juist toe aan een grote schoonmaak in het huis van de sociale zekerheid. Dat is de grootste missie op Sociale Zaken. Ook een stevige aanpak van het veiligheidsvraagstuk kan het beste met de VVD. Op die beide punten -sociale zekerheid en veiligheid - kan het CDA met de VVD goed zaken doen en beter dan met andere partijen. Dan is voor mij de keus duidelijk."

De Geus vindt wel dat de liefde van twee kanten moet komen. "Er moet alle ruimte zijn om ook de CDA-punten in een nieuw Strategisch Akkoord terug te laten komen. Alleen als dat niet lukt, jammer dan, dan moet je iets anders proberen en dan zijn alle opties open."

Financiële chaos op VWS
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat ook in op de situatie die hij op het ministerie aantrof na het vertrek van Eduard Bomhoff. "Een financiële chaos. De overschrijdingen zijn dan misschien niet door Bomhoff veroorzaakt, maar hij heeft ze ook niet opgelost. Hij heeft wel op een aantal gebieden interessante experimenten ingezet, maar zonder die in een totaal kader te plaatsen. Verder heb ik moeten vaststellen dat een aantal urgente problemen nog niet waren opgelost, zoals op het terrein van geneesmiddelen, ambulancezorg en wachtlijsten. Niet voor niets is bij de formatie afgesproken dat op het terrein van de zorg nieuw beleid nodig is." Aart-Jan de Geus beschouwt tenslotte "de WAO-hervorming" als zijn belangrijkste taak. "Toen het CDA mij in de zomer vroeg, heb ik ja gezegd vanwege de WAO."

Balkenende over Bos, Halsema, Marijnissen, en Hirsi Ali

In het CDA-Magazine van deze week gaat lijsttrekker Balkenende ook in op een aantal politici van andere partijen.

Over Femke Halsema zegt hij: "Zij wijst op de overeenkomst (tussen het CDA en GroenLinks, red.) in maatschappijvisie, dat er meer is tussen markt en overheid. Ik ben benieuwd of GroenLinks op dat punt inderdaad meer kleur op de wangen gaat krijgen. In het huidige verkiezingsprogramma is daarvan weinig meer terug te vinden. Hun visie op het financiële beleid en de bedragen die haar partij in deze tijden van economische tegenwind extra wil uitgeven zijn onverantwoord. Waar ik niet goed tegen kan, is dat Femke -tegen beter weten in - blijft verkondigen dat het CDA wil korten op het budget van Ontwikkelingssamenwerking. Dat past niet bij haar wens van een fatsoenlijke campagne."

Over Jan Marijnissen zegt Balkenende: "Zijn partij maakt op dit moment een ongekende ontwikkeling door in de peilingen. Op basis van het beeld en het vertrouwen dat de persoon inboezemt, kan ik me dat voorstellen. Op basis van de inhoud natuurlijk veel minder: het sociaal-economische beleid is bijzonder slecht voor de economie en de visie op de internationale positie van Nederland vind ik echt gespeend van enige realiteitszin."

Over Ayaan Hirsi Ali: "Ik kan me niet voorstellen dat iemand die zo heeft meegewerkt aan het sociaal-democratische gedachtegoed in één klap liberaal zou zijn geworden. Ze heeft zelf die indruk overigens ook niet gewekt."

Over Wouter Bos tenslotte: "Een verbetering van de electorale positie is geen kwestie van alleen het vervangen van de persoon en een goede babbel in de media. Er is ook een proces van inhoudelijke herijking nodig en dat kost tijd. Die tijd krijgt Bos niet, nu de verkiezingen zo snel aanstaande zijn. Ik kan hem alleen maar toewensen dat hij de ruimte krijgt zijn eigen keuzes te maken en een nieuwe inhoudelijke positie voor de PvdA te bepalen. Zelf hoop ik dat de soliditeit van Kok daarbij niet al te zeer verloren gaat. Van een beperking van de aftrek van hypotheekrente, een generaal pardon voor langdurige asielzoekers en een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs word ik overigens niet vrolijk."