Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

veel winterzon en minder sneeuwpret
De Meern, 6 december 2002

De winterboekingen, naar zon- en naar sneeuwbestemmingen, zijn met +3% in volle gang. En weg willen we met de donkere wintermaanden en met name naar de zon. De reisbranche heeft de zomer positief afgesloten met +2% meer vakantiegangers.

De ANVR / NIPO boekingsstatistieken laten tot en met 17 november zien dat komende winter vliegvakanties erg in trek zijn (+20%). Verre bestemmingen plussen met 31%, terwijl 16% meer Nederlanders dan vorig jaar voor een vliegreis binnen Europa kiezen.

Al spreken we weliswaar over beduidend lagere aantallen reizigers, het Caraïbisch gebied ontvangt 21% meer Nederlanders dan vorig jaar, Kenias wildlife is bij 52% méér reizigers in trek en in het Verre Oosten zijn het bijvoorbeeld Thailand (+49%), China (+30%) en Vietnam (+132%) die als interessante landen worden ervaren.

De winterzon in Spanje verwarmt 3% meer Nederlanders dan vorig jaar gedurende de winter en realiseert daarmee een marktaandeel van 42%, maar Turkije, weliswaar met een marktaandeel van 8%, is zeer verheugd over een groei van maar liefst 124%! Op wintervakantie gaan met de auto (-3%) of met de bus (-14%) is duidelijk minder in trek. Een land als Frankrijk scoort bij beide vervoersmiddelen minder. Naar Duitsland stapt de reiziger vaker in een comfortabele touringcar (+10%) dan in de auto (-16%) al is het automarktaandeel nog altijd groter.

Duiken we in de sneeuw, dan duiken we ook onder de laatste boekingscijfers. Voor de wintersport zien we tot op heden 6% minder sneeuwboekers en zoekers dan verleden jaar. Met een marktaandeel van 52% is het alleen Oostenrijk als favoriete wintersportbestemming die slalommend +1% mag noteren. Frankrijk glijdt als goede tweede flink onderuit met 12%

De boekingscijfers van zomer 2002 laten een positief eindresultaat zien van 2%.

Met ieder een marktaandeel van 46% hebben 2% meer vakantiegangers dan in zomer 2001 gekozen voor het vliegtuig en +3% meer voor de auto. Ondanks dat Spanje eindigt met -6%, blijft het met een marktaandeel van 25% en ruim 620.000 toeristen de belangrijkste zomerzon vliegbestemming voor de Nederlander. Turkije is deze zomer een belangrijke stijger met +24% en bezet daarmee de tweede plaats.

Bij vakantiegangers die een hotel of vakantiewoning hebben geboekt bij een ANVR reisorganisator en vervolgens met de auto op stap zijn gegaan, scoren vooral Italië (+4%), Spanje (+6%), Oostenrijk (+7%) en ons eigen land (+7%). Frankrijk (-1%) en België (-5%) waren deze zomer minder in trek.Voor boekingen per bus geldt een zomerse eindstand van 4% en voor de trein +11%. Geliefde bestemmingen per spoor waren voor velen Groot-Brittannië (+12%), België (+24%) en Duitsland (+41%).