Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 DECEMBER 2002

Huizen van de Vlaamse economie gaan weldra van start

Op voorstel van de Vlaamse minister voor Economie, Jaak GABRIELS, verleende de Vlaamse regering vandaag haar goedkeuring aan de oprichting van de 'Huizen van de Vlaamse economie'.

Een breder kader

Deze beslissing kadert in een eerdere beslissing van de Vlaamse regering omtrent de invulling van het beleidsdomein economie en werkgelegenheid van Beter Bestuurlijk Beleid. Tevens houdt zij rekening met het verloop van het kerntakendebat wat tot de herverdeling van taken tussen het lokale, provinciale en gewestelijk niveau zal leiden.

Essentie

In iedere Vlaamse provincie wordt er een Huis voor de Vlaamse economie opgericht. In essentie is het Huis van de Vlaamse economie een uniek loket, een breed en laagdrempelig aanspreekpunt voor ondernemers en ondernemers in spe. Ze moeten beschouwd worden als de front-office voor de Vlaamse administratie. Zowel voor wat betreft het Economie/werkgelegenheid/Toerisme- beleidsdomein, alsook voor wat betreft Flanders Investment & Trade die in Buitenlands
Beleid/Internationale Samenwerking werd ondergebracht, is dit het geval.

Ook voor andere beleidsdomeinen kan het Huis deze front- officetaken op zich nemen, mits er een protocol wordt gesloten met de desbetreffende diensten.

De Vlaamse overheid kan ook specifieke opdrachten toewijzen aan het Huis indien zij vaststelt dat deze niet worden ingevuld door de privé-actoren.

Welke processen zullen verlopen via het Huis?

Qua processen zal het Huis de volgende taken op zich nemen

- promotie en netwerkvorming

- eerstelijnsadvies en doorverwijzing naar betrokken instanties (zowel Vlaams, federaal, Europees als provincie en privé-actoren zoals Kamers, UNIZO, .)
- accountmanagement (feitelijk opvolgen van dossiers) voor het EWT-beleidsdomein en zoals gesteld voor andere beleidsdomeinen indien een protocol wordt afgesloten
- tot slot speciale opdrachten waar er tot op heden twee werden gedefinieerd: preventief bedrijfsbeleid en vormgeving.

Herpositionering ten gunste van de Vlaamse ondernemers

Deze beslissing impliceert een pooling van Vlaamse diensten in de provincies, met name de provinciale vertegenwoordiging van Export Vlaanderen, VIZO en een herpositionering van de GOM's.

Met name de GOM's worden opgesplitst in enerzijds de adviesverlenende diensten die hun thuis vinden in het Huis van de Vlaamse Economie, de beleidsvoorbereiding die thuishoort in het kerndepartement, de beleidsuitvoering die door de provincies zal worden aangestuurd via Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Task-force en timing

Tijdens de laatste 3 maanden werd er reeds wat voorbereidend werk gedaan o.l.v. Jan Callens, administrateur-generaal van de GOM West-Vlaanderen, die met de beslissing van vandaag de leiding neemt van een task-force die deze implementatie moet begeleiden.

Verder is de task-force samengesteld uit:
- Gilbert Otten voor het VIZO

- Christiaan Vermeulen voor FIT

- Alfons Maes voor het departement economie
- Johan Artois die waakt over de inpassing in het bredere BBB-verhaal

- Antoon Soete, adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Gabriels, bevoegd voor Economie.

Tijdens de eerste maanden van 2003 zullen een aantal Huizen kunnen worden geopend. Gent en Brugge zijn de piloot-projecten.

Ten slotte ...

Deze beslissing kadert in de uitvoering van het Actieplan Ondernemen van de Vlaamse minister van Economie, Jaak Gabriels.

Met de oprichting van de Huizen van de Vlaamse economie wordt er concreet werk gemaakt van de administratieve vereenvoudiging, meer specifiek voor ondernemers. Met de installatie van de Huizen is er nog slechts één fysiek adres per provincie voor ondernemingen.

Op termijn is het de bedoeling dat de resterende federale (export-)instrumenten zoals Delcredere, Finexpo, e.a. worden aangeboden in de Huizen.

persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van Vlaams minister Gabriels - tel. 02-553 12 33 e-mail: mark.vanleeuw@vlaanderen.be