Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 DECEMBER 2002

Vlaamse deelname aan zesde kaderprogramma EU-actieplan

Op initiatief van de Vlaamse minister van Innovatie Dirk VAN MECHELEN keurde de Vlaamse regering de ondersteunende maatregelen goed ter bevordering van de Vlaamse deelname aan het 6KP.

Eind van dit jaar gaat het Zesde Kaderprogramma (2002- 2006) van de Europese Unie van start. Het Kaderprogramma voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie is een belangrijk instrument om te komen tot een eengemaakte Europese ruimte voor onderzoek en innovatie, met de ambitie Europa te laten uitgroeien tot wereldleider op het vlak van wetenschap en technologie. Het totale budget beschikbaar voor het uitvoeren van het Kaderprogramma bedraagt 17,5 miljard euro, waarvan naar schatting over de komende vier jaar een 2,2 % of 385 miljoen euro kan terugvloeien naar de Vlaamse onderzoekswereld via de deelname aan Europese onderzoeksprojecten en -netwerken.

Naast deze belangrijke financiële return is het ook van groot strategisch belang dat Vlaamse onderzoekers en bedrijven zeer actief betrokken zijn bij Europese projecten en waar mogelijk ook een trekkersrol spelen. Uit vorige Kaderprogramma's is immers gebleken dat daarin vaak de spitstechnologieën en nieuwe producten ontwikkeld worden die in de daaropvolgende jaren van groot economisch belang zijn. Eén van de prominentste voorbeelden daarvan is de GSM.

Alle Vlaamse activiteiten rond informatieverspreiding over en begeleiding bij het indienen van projectvoorstellen voor het Kaderprogramma worden gebundeld in het ene 'Vlaams Contactpunt voor het Europees Kaderprogramma'. Het Vlaams Contactpunt zal vroegtijdige en relevante informatie over het Europese O&O-gebeuren verstrekken aan Vlaamse potentiële deelnemers. De website (www.vlaanderen.be/6kp) in combinatie met een e-mailservice zal hiertoe op pro- actieve wijze up-to-date informatie leveren. Het Vlaams Contactpunt zal potentiële deelnemers uit Vlaanderen begeleiden bij het voorbereiden en indienen van hun projectvoorstel en zal tevens optreden als uniek contactpunt voor buitenlandse organisaties en kandidaat- deelnemers die in Vlaanderen op zoek zijn naar onderzoekspartners.

Naast de oprichting van het Vlaams Contactpunt voor het Europees Kaderprogramma zal een Vlaamse Commissaris voor het Kaderprogramma aangesteld worden die, via het verder uitbouwen van contacten met de Europese Commissie op hoog niveau, de belangen van de Vlaamse onderzoekswereld op Europees vlak zal behartigen.

Minister Van Mechelen wenst met deze ondersteunende maatregelen de deelname van Vlaamse onderzoekers en bedrijven aan het Kaderprogramma te stimuleren en de drempel voor deelname zoveel mogelijk te verlagen, om een optimale return van middelen en onderzoeksresultaten naar Vlaanderen te laten terugvloeien.

info: www.vlaanderen.be/6kp
of e-mail: 6kp@vlaanderen.be

Persinfo: Philippe Heyvaert en Anne Van Aperen kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen tel. 02-553 64 11 - fax: 02-553 64 55 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be