Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 DECEMBER 2002

Noodhulp Palestijnse Gebieden

Op voorstel van Vlaams minister voor Buitenlands Beleid Jaak GABRIELS besliste de Vlaamse regering om een subsidie van 380.000 euro aan Oxfam-Solidariteit voor noodhulp aan de Palestijnse Gebieden goed te keuren.

Het project bestaat uit drie luiken. Een eerste luik van maximaal 125.000 euro zal worden aangewend voor het Ramallah Emergency and Trauma Center. Dit centrum opende in maart 2001 om de spoedgevallen in Ramallah te behandelen. Door de recente gebeurtenissen nam het aantal gewonden toe en ontstond een financiële crisis, wat resulteerde in een tekort aan medicijnen en medische voorzieningen. De vandaag goedgekeurde noodhulp poogt dit probleem te verhelpen.

Een tweede luik, van maximaal 126.600 euro, voorziet in het verlenen van medische hulp aan basisklinieken in Cisjordanië. Dit zijn netwerken voor eerstelijns- gezondheidszorg, verbonden met een systeem van door- verwijzing naar de meer gespecialiseerde ziekenhuis- centra, die over het hele grondgebied werden uitgebouwd. Dit NGO-netwerk poogde zo onafhankelijk mogelijk te zijn van buitenlandse steun, wat door de recente economische ontwikkelingen onmogelijk is geworden.

Een derde luik, van maximaal 75.000 euro, zal worden gebruikt voor de rehabilitatie van schoolgaande kinderen in Cisjordanië. Recente statistieken tonen aan dat drie op vier Palestijnse kinderen onder de armoedegrens leven, waardoor ze vaak gedwongen worden om de school te verlaten en voor een bijkomend familie-inkomen te zorgen. De vandaag goedgekeurde hulp zal worden aangewend om schoolmateriaal te verspreiden en om, via de sensibilisatie van vrouwengroepen, kinderen en hun ouders aan te zetten om verder in opleiding te investeren.

Het resterende bedrag van maximaal 53.400 euro zal worden aangewend voor de administratiekosten van de vzw Oxfam- Solidariteit en de lokale partners.

Dit voorstel kadert in het standpunt van de Vlaamse regering inzake het Midden-Oosten zoals dit op 7 december 2001 werd bepaald. Hierbij werd onder andere beslist dat, zolang het geweld aanhoudt, de samenwerking met Palestina enkel kan op het vlak van noodhulp.

persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van Vlaams minister Gabriels - tel. 02- 553 12 33 e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be