Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 6 DECEMBER 2002

IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 6 december 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering beslist tot vastlegging van 545.000 euro voor de uitvoering van het derde werkingsjaar van de overeenkomst 2001-2003 met het nieuwsagentschap Belga. De overeenkomst houdt in dat enerzijds de Vlaamse regering en haar diensten worden geabonneerd op de nieuwsdienst Belga en anderzijds dat Belga instaat voor de verspreiding van persmededelingen van de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Na beoordeling van de offertes gunt de Vlaamse regering de opdracht tot opmaak van een langetermijnvisie voor de Vlaamse zeehavens aan bvba Resource Analysis in Antwerpen.


* * *

De Vlaamse regering past het Mobiliteitsdecreet principieel aan. De wijzigingen betreffen een aantal technische aanpassingen, het in overeenstemming brengen van een aantal bepalingen met een EEG-verordening en een aantal verbeteringen. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering geeft gunstig advies aan een ontwerp- KB dat de reglementering voor autorally's wijzigt. Het ontwerp-KB legt veiligheidsmaatregelen op aan organisatoren van rally's op de openbare weg.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt een aantal maatregelen goed om de herkenbaarheid van de overheidssubsidiëring via het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap te vergroten. Daartoe zullen de gesubsidieerde voorzieningen vanaf 2005 verplicht worden het logo van het Fonds en een attestatie van subsidiëring door het Fonds in hun briefwisseling en facturatie op te nemen. Tevens zal op de naamplaat aan de voorgevel van elke erkende voorziening dit logo en deze attestatie uitdrukkelijk vermeld worden.


* * *

Een lokaal dienstencentrum (LDC) biedt in het kader van thuiszorg volgende diensten aan: informatie, recreatie en vorming (versterking sociaal netwerk), warme maaltijden, hulp bij huishoudelijke klussen, uitlenen van personenalarm etc. De meeste LDC's zijn ingericht door OCMW's. Nu blijkt dat vele LDC's jaarlijks afsluiten met een financieel tekort. Daarom beslist de Vlaamse regering tot verhoging van de subsidie-enveloppe van de LDC's.


* * *

De Vlaamse regering kent 220.000 euro subsidie toe aan de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voor de werking en financiering van een vormingsdienst ten behoeve van de OCMW's.


* * *

De Vlaamse regering kent 246.930 euro subsidie toe aan de Limburgse Kankerstichting voor het onderzoeksproject "verdere epidemiologische evaluatie van een blaaskankercluster in de regio rond Hasselt-Alken".


* * *

De Vlaamse regering kent 187.852 euro subsidie toe aan de Katholieke Universiteit Leuven voor een vervolgproject professionalisering van preventie en behandeling van jongeren met eetstoornissen.


* * *

De Vlaamse regering beslist een expertencommissie op te richten ter voorbereiding van de afstemming van de regelgeving Vlaamse zorgverzekering op de Europese regelgeving.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed tot wijziging van het KB 67 van 20 juli 1982 dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het paramedisch personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs met uitzondering van de internaten of semi-internaten. Het wijzigings- besluit verhoogt het aanwendingspercentage van 93,9% naar 100% voor alle instellingen voor wat de urenpakketten paramedisch personeel in het buitengewoon secundair onderwijs betreft. Verder wordt voor het type 3 het richtgetal verhoogd van 0,3 naar 1,3. Eveneens krijgen de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs de mogelijkheid een gedeelte van het lesurenpakket paramedisch personeel dat zij niet wensen aan te wenden, over te dragen naar het volgende schooljaar. Ook wordt de inschakeling van andere personeelscategorieën, met name sociaal, medisch, psychologisch en orthopedagogisch personeel voorzien.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de wijze vaststelt waarop de ambten van het bestuurs- en het onderwijzend personeel, worden bepaald in het buitengewoon onderwijs.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot hervorming van het organisatie- model van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Hierbij worden 31 afgebakende opleidingen gecreëerd waarvan de inhouden via opleidings- profielen zijn vastgelegd. Het nieuwe model vervangt de oude structuur met beroepenvelden, afdelingen en kwalificaties.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot overheveling van een eerste schijf van een provisioneel krediet naar de relevante basisallocaties. Het betreft salarissen en salaristoelagen van het onderwijzend personeel die in 2002 verschuldigd zijn voor prestaties van 2001.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de wijziging van de compensatievergoeding voor niet- uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die in een Individuele Beroepsopleiding binnen de onderneming (IBO) stappen. Voortaan zullen cursisten die een individuele beroepsopleiding volgen, zes maanden werkzoekende zijn en geen uitkering krijgen van de VDAB een compensatie- vergoeding ontvangen van 9,60 euro per dag.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

In 1998 ging de voormalige leerlooierij NV Schotte in Aalst (Erembodegem) in faling. Alle afvalstoffen die voordien gebruikt werden bij de productie van leer werden op de bedrijfsterreinen achtergelaten. De Vlaamse regering gunt de ambtshalve verwijdering van de afvalstoffen aan de NV Mourik uit Antwerpen. Ze legt 471.378 euro vast voor de kosten van deze meerwerken.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering gelast de raad van bestuur van de Vlaamse Participatiemaatschappij tot het coöpteren van de heer Jacques Laverge als bestuurder voor de lopende termijn van het vacant mandaat van de heer Clair Ysebaert en zijn benoeming te bekrachtigen op de eerstvolgende raad van bestuur.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De subsidie aan het sociaal-artistieke project van de vzw Demidilemidi wordt voor 2002 gehalveerd en teruggebracht op 99.157 euro.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent een expansiesteun toe aan de nv Corus Aluminium te Duffel voor ecologische investeringen.


* * *

Voor het uitgebreide investeringsprogramma dat Janssen Pharmaceutica plant over de drie exploitatiezetels te Beerse, Geel en Olen, krijgt het bedrijf van de Vlaamse regering een expansiesteun voor het onderdeel ecologie- investeringen te Geel.


* * *

De Vlaamse regering keurt definitief de ontwerpdecreten goed betreffende een overeenkomst tussen de Belgisch- Luxemburgse Economische Unie (BLEU) enerzijds, en Jemen, Koeweit, Saudi-Arabië en Libanon anderzijds. De overeenkomst behelst de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de voorontwerp- decreten goed betreffende een overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) enerzijds, en Belarus, Costa Rica en Thailand anderzijds. De overeenkomst behelst de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. De voorontwerpdecreten worden voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

In het kader van de Vlaams-Nederlandse grensover- schrijdende samenwerking keurt de regering de Vlaamse cofinanciering van het project 'technische ondersteuning van het Interreg IIIA-programma Benelux Middengebied' goed voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Tevens beslist zij reeds een eerste schijf van 200.000 euro uit te betalen aan de provincie Oost-Vlaanderen die fungeert als projectleider. Het Benelux Middengebied omvat de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant in Vlaanderen en Noord-Brabant en Limburg in Nederland. In het kader van Interreg III werden reeds eerder voor 59,7 miljoen euro aan Europese middelen toegezegd.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 327.497 euro aan de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelings- samenwerking en Technische Bijstand (VVOB) als tegemoetkoming in de werkingskosten van het technisch ondersteuningsprogramma aan de Chileense universiteiten voor de periode 2002-2003. De VVOB-projecten situeren zich in volgende domeinen : de wiskundedidactiek, milieuwetenschappen - laboratorium voor ecotoxicologie, GIS voor management van natuurlijke hulpbronnen en water- kwaliteitsmodelleringen en havenmanagement.


* * *

In aansluiting op het regeerakkoord dat het stimuleren van duurzaam leven en bouwen als een belangrijke doelstelling naar voren schuift, kent de Vlaamse regering een subsidie toe van maximaal 475.000 euro aan de sociale huisvestingsmaatschappij 'De Zonnige Kempen' te Westerlo. De subsidie wordt aangewend voor de bouw van het voorbeeldproject 'Ecologische en Duurzame Sociale Woningbouw' in de Sint-Antoniusstraat te Zoerle-Parwijs.


* * *

In datzelfde kader kent de Vlaamse regering eveneens een subsidie van maximaal 599.000 euro toe aan de sociale huisvestingsmaatschappij 'cv Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting' te Sint-Pieters-Leeuw voor de uitvoering van het voorbeeldproject 'Sterrenveld' te Wezembeek-Oppem. In dit project zal onder meer gebruik- gemaakt worden van zonneboilers voor sanitair warm water, photovoltaïsche zonnecellen voor opwekking van elektrici- teit, gescheiden rioleringen en lokale verwerking van het regenwater.


-----
einde

-----