Ingezonden persbericht

Mogen wij u vragen dit bericht onder EMBARGO te houden tot Vrijdag 6 december 18uur.

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20 - 1000 Brussel
tel.: 02-790 93 06 - fax: 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be

Persbericht
Datum: 4 december '02
Fax / e-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Basisschool 'De Oogappel' en KTA II Groenkouter winnen wedstrijd Participatie GO! 2002 Winnaars Participatie GO! 2002
Op 6 december reikt het gemeenschapsonderwijs voor het eerst de prijzen uit voor de wedstrijd Participatie GO! 2002. Leefschool 'De Oogappel' uit Gent wint de hoofdprijs in de categorie basisonderwijs. KTA II Groenkouter uit Sint-Amandsberg kaapt de hoofdprijs weg in de categorie secundair onderwijs. Beide scholen winnen hiermee een geldprijs van ¤ 3700. Met de wedstrijd Participatie GO! wil het gemeenschapsonderwijs scholen die uitblinken in leerlingenparticipatie belonen en in de kijker zetten. Leefschool 'De Oogappel' krijgt hoofdprijs met project auditorium Leefschool 'De Oogappel' wil de werking van het maandelijks forum (waarop alle leerlingen, hun ouders, directie en leerkrachten samenkomen) op de school verbeteren door met de hulp van de ouders een auditorium te bouwen. De school krijgt met dit project de voorkeur van de jury voor de eerste prijs op eenentwintig ingezonden projecten. De jury prijst de sterke, participatieve visie van de school, de link die de school legt tussen participatie van de leerlingen en van ouders, de aandacht die de school heeft voor de dagelijkse informele facetten van leerlingenparticipatie en de efficiënte participatiestructuren die constant worden geëvalueerd. Het project werd gekozen uit 21 inzendingen KTA II Groenkouter wint Participatie GO! met leerlingenfestival KTA II Groenkouter wint de hoofdprijs voor secundair met het project 'leerlingenfestival'. Elf projecten kwamen in aanmerking voor de hoofdprijs. De leerlingen organiseren op 29 april een leerlingenfestival, waarop ze hun leerkrachten en ouders willen bijscholen in hun cultuur en leefwereld. De jury prijst het feit dat alle leerlingen uit alle onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO en deeltijds onderwijs), de ouders, de directie en de leerkrachten) bij het project betrokken worden en hun steentje bijdragen bij de voorbereiding van het festival. In een multiculturele school met meer dan 26 verschillende nationaliteiten is dit een knappe prestatie. Ook de originaliteit van het project had een invloed op de beslissing van de jury. Het project werd gekozen uit 11 inzendingen.

Andere winnaars
De twee aanmoedigingsprijzen voor basisonderwijs gaan naar basisschool 'De Buurt' in Brussel (opstarten allerlei vormen van participatie) en naar de basisschool voor buitengewoon onderwijs 'De Balderschool' in Berlaar (opstarten leerlingenraad). Zij verdienen hiermee ¤ 1250. Voor het secundair onderwijs gaan de twee aanmoedigingsprijzen door een ex aequo naar vier scholen, namelijk KA Boom (hervormen leerlingenraad), KA Leuven (hervormen leerlingenraad), KTA Mol (oprichting interculturele raad) en KA Gent (opstarten leerlingenparlement). De prijzenpot wordt verdeeld onder deze vier scholen, elke school krijgt ¤ 625.

Wedstrijd Participatie GO! 2002
Het gemeenschapsonderwijs organiseert de wedstrijd Participatie GO! voor de eerste keer. Met deze prijs wil het scholen stimuleren om hun participatie en inspraak verder uit te bouwen en te optimaliseren. Originele projecten krijgen hierdoor een duwtje in de rug. Het gemeenschapsonderwijs draagt inspraak op school hoog in het vaandel. Vorig jaar nog hebben we een congres over dit thema gehouden en volgend jaar komt hier een vervolg op. De jury bestond uit medewerkers van het gemeenschapsonderwijs aangevuld met de kinderrechtencommissaris, vertegenwoordigers van het Steunpunt leerlingenparticipatie, de Vlaamse Scholierenkoepel en de VUB. Meer info over de prijs vindt u op onze website:
http://www.rago.be/ond/ccv/lepa1a.htm

Meer info over de winnende projecten?
Basisonderwijs: Eerste prijs: Leefschool 'De Oogappel Directeur Hilde Struyvelt Bisdomkaai 1
9000 Gent
Tel.: 09-233 85 32

Secundair onderwijs: Eerste prijs: KTA II Groenkouter Directeur Annemie Schotanus Sint-Baafskouterstraat 129 9040 Sint-Amandsberg Tel.: 09-228 42 22 Uitnodiging prijsuitreiking Participatie GO!

Graag nodigen wij u uit op de prijsuitreiking van de wedstrijd Participatie GO! U wordt verwacht op 6 december om 18 uur in het Cultuurcentrum Leuven, zaal Wagehuys, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven. Programma: 18.00u: Onthaal door improvisatiegezelschap De Zeepcompagnie 18.30u: Welkomstwoord Peter Steenhaut Stijn Geysenbergh, Vlaamse scholierenkoepel 19.00u: Uitreiking prijzen onder leiding van Johan Terryn 19.30u: Receptie
Wij hopen u op de uitreiking

Met vriendelijke groeten
Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers en PR
Het Gemeenschapsonderwijs
Alhambragebouw
E. Jacqmainlaan 20
1000 Brussel
Tel : 02-790 93 06 Fax: 02-790 95 06 GSM: 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be