Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie


Onlangs verschenen: Het 40-45 Boek

Nederlanders Japanners Indonesiërs Een opmerkelijke Tentoonstelling
Op deze nieuwe website zal men meer dan ooit kennis maken met de rijke collecties van het NIOD; de bibliotheekcatalogus is on-line beschikbaar, evenals de onderwerpen waarover het NIOD knipsels heeft. De toegangen tot de archieven, onontbeerlijk voor eenieder die onderzoek wil doen, zullen in toenemende mate on-line raadpleegbaar worden.
Een deel van de befaamde foto-collectie zal niet alleen on-line zichtbaar zijn, maar de foto's zijn ook na on-line betaling te downloaden.

Onlangs verschenen: Het 40-45 Boek

Van Niod medewerkers Erik Somers en René Kok
Het boek bevat een unieke selectie van ruim 500 foto's uit de collecties van het NIOD. Het boek geeft door middel van veelal niet eerder gepubliceerde foto's een indringend beeld van de tweede wereldoorlog in al zij aspecten
Waanders Uitgevers, Zwolle,ISBN 90-400-8741-5
Verkrijgbaar in de boekhandel, prijs ¤ 14,50

Op 9 december verschijnt:

Nederlanders Japanners Indonesiërs
Een opmerkelijke Tentoonstelling

Redactie: Erik Somers en Stance Rijpma

In het kader van 400 jaar Nederland Japan vervaardigde het Nederlands Instituut voor oorlogsdocumentatie in samenwerking met het Rijksmuseum de tentoonstelling Nederlanders Japanners Indonesiërs. De Japanse Bezetting van Nederlands Indië herinnerd. De tentoonstelling was in het Rijksmuseum te zien en vervolgens tot de zomer van 2001 op verschillende plaatsen in Japan. De tentoonstelling belichtte de ervaringen en herinneringen aan de oorlog in voormalig Nederlands Indië vanuit het drievoudige perspectief van Nederlanders, Japanners en Indonesiërs. De uiteenlopende reacties op de tentoonstelling geven aan dat zowel in Nederland als in Japan de thematiek nog altijd actueel is en emoties oproept.

In de bundel Nederlanders, Japanners, Indonesiërs. Een opmerkelijkeTentoonstelling geven Nederlandse en Japanse auteurs vanuit hun specifieke betrokkenheid en deskundigheid hun visie op de tentoonstelling en de thematiek. Bezoekers in Nederland en Japan beschreven op vaak indringende wijze hun commentaar en bevindingen in gastenboeken. Een selectie van deze reacties is eveneens in het boek opgenomen.

Met bijdragen van: Jet Baruch, Ronald van den Berg, Minoru Iwasaki, Hans van der Lugt, Kaori Maekawa, Tadahiko Mori, Tomoyo Nakao, Remco Raben, Stance Rijpma, Edy Seriese, Eveline Sint Nicolaas, Erik Somers, Elly Touwen Bouwsma, Kazuyo Yamane,

Een publicatie van Waanders Uitgevers, Zwolle, ISBN 90 400 8742 3, prijs ¤ 17,50