Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 15 november 2002

Achttien sprekers op Binnenvaart Innovatiedag 2002

Binnenvaart doet van zich spreken

Strenge (milieu)regels zouden de binnenvaart dwingen tot vernieuwing van de scheepsdieselmotoren. Geavanceerde logistiek zou aan die trage schepen niet besteed zijn. Wie nog steeds gelooft in de fabel dat de binnenvaart een afwachtende houding aanneemt en achter de feiten aan vaart, wordt dringend verzocht op 9 december naar het Aula Congrescentrum van de TU Delft te komen. Met eigen ogen en oren kan worden geconstateerd dat de bedrijfstak binnenvaart voor de muziek uit marcheert wanneer het gaat om logistieke en technische vernieuwing, zowel in het belang van het milieu als van de veiligheid en het dienen van andere maatschappelijke belangen. Het Aula Congrescentrum is die 9e december het toneel van de Eerste Binnenvaart Innovatiedag.

Hoewel maar liefst achttien sprekers hun verhaal zullen houden over achttien verschillende innovaties in de binnenvaart, zal het laatste woord hierover ook na die dag nog lang niet zijn gezegd. Nu al staat vast dat in het najaar van 2003 de Tweede Binnenvaart Innovatiedag zal worden gehouden.

Met de Binnenvaart Innovatiedag wordt bekendheid gegeven aan een ontwikkeling die in de sector binnenvaart al als heel gewoon wordt ervaren. Vernieuwing en verbetering van de logistieke systemen is een tweede natuur geworden voor de binnenvaartondernemers. Zo langzamerhand echter beseffen ondernemers in de binnenvaart en verwante organisaties steeds meer hoe ver deze voor velen onbekende sector al is in de technische en logistieke vernieuwing. Daarom hebben het branchebreed gedragen Bureau Innovatie Binnenvaart (BIB) en de Stichting Projecten Binnenvaart (SPB) het initiatief genomen om een jaarlijkse themadag over binnenvaartinnovatie te houden.

De gratis toegankelijke Binnenvaart Innovatiedag 2002 op 9 december bestaat uit drie parallelsessies, met elk zes sprekers. De drie sessies kennen eigen thema's:
1. logistiek & veiligheid

2. Milieu, NOx, CO2 en fijnstof

3. Innovaties van morgen.
Bovendien presenteren tegelijkertijd in het congrescentrum relevante bedrijven en instellingen hun innovaties op een Binnenvaart Innovatiemarkt.

Gelieve bijgaand een tekst aan te treffen over de sprekers en de onderwerpen die aan bod komen.

De Binnenvaart Innovatiedag 2002 wordt mede mogelijk gemaakt door:
· Ministerie van Verkeer & Waterstaat

· Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam

· Provincie Zuid-Holland

· Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu
· Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI)
· Holland Marine Equipment (HME)

· Vereniging van Milieukundigen (VVM)

· Senter EG Liaison

· Novem

Noot voor de redactie;