Erasmus Universiteit Rotterdam

PERSBERICHT

Studium Generale
Ma. 9 december / 16.00 - 17.30 uur / Mevlana Moskee, Mevlanaplein 1, Rotterdam

De moskee van marokko tot indonesie
arabische oorsprong - lokale herschepping

Deze met veel dia's verluchtigde voordracht geeft een overzicht van de ontwikkeling van het belangrijkste bouwwerk uit de Islamitische cultuur: de moskee. Vanuit een zeer nederige grondvorm in Medina ontwikkelde de moskee zich binnen een eeuw tot een bouwwerk van grote omvang en monumentaliteit. Met de verspreiding van de Islam over grote delen van het Midden Oosten, Afrika en Zuidoost Azië, nam de moskee - onder invloed van het klimaat en de lokale bouwtradities - zeer verschillende vormen aan, zo verschillend dat men vele moskeeën op het eerste gezicht niet als zodanig herkent. Toch hebben alle moskeeën een aantal gemeenschappelijke elementen die ze al vanaf het begin in Arabië kenmerkten.

Dr.dr.h.c. M. Kiel begon zijn loopbaan als keukenhulp in een groot hotel in Stockholm, was scheepskok op de grote vaart en 'cowboy' op een Engelse farm. Hij genoot een lange opleiding als metselaar-steenhouwer bij Monumentenzorg, studeerde Kunstgeschiedenis en Oosterse Taal- en Letterkunde en promoveerde in 1983. Kiel is verbonden aan de Universiteit Utrecht, doceerde aan de universiteiten van Parijs, München en Moskou en was in 2000/2001 gasthoogleraar aan de Harvard University. Hij is auteur van acht boeken en meer dan 150 studies en encyclopediebijdragen. In 1992 ontving hij een eredoctoraat van de Egeïsche Universiteit van Izmir. Hij is Adviseur van de UNESCO voor het herstel van het islamitische cultuurgoed in Bosnië-Hercegovina.

Toegang gratis. Reserveren noodzakelijk: 010-4081144. Informatie:
mailto:stg@oos.eur.nl
http://www.eur.nl/studium

Deze lezing was oorspronkelijk in april geprogrammeerd in de serie "De Arabieren", maar kon toen geen doorgang vinden. Georganiseerd i.s.m. Studium Generale Groningen.