Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Vlaamse rodekruisvrijwilligers reizen naar door droogte geteisterd Ethiopië
Verwacht wordt dat 14 miljoen Ethiopiërs in 2003 voedselhulp nodig hebben

Maandag 9 december, reizen 3 rodekruisvrijwilligers samen met projectverantwoordelijke Bruno Haghebaert van Rode Kruis-Vlaanderen naar Ethiopië. Ethiopië wordt getroffen door één van de ergste droogtes sinds de grote hongersnood van 1984-1985. Op dit ogenblik worden naar schatting 6,3 miljoen mensen rechtstreeks door hongersnood bedreigd. Ook zonder deze extreme droogte heeft de bevolking in Ethiopië het vaak al moeilijk om te overleven. Ongeveer de helft van de Ethiopiërs heeft geen toegang tot medische voorzieningen en slechts 30 % heeft toegang tot veilig drinkbaar water. De kindersterfte ligt er dan ook erg hoog.

Rode Kruis-Vlaanderen steunt al sinds 1998 projecten voor structurele verbetering in het land en dit in samenwerking met het Ethiopische Rode Kruis. Zo heeft het Rode Kruis projecten voor de bouw van nieuwe gezondheidsposten, de opleiding van vroedvrouwen, de rehabilitatie van bestaande waterputten, eerstehulptrainingen voor plaatselijke vrijwilligers enz. Dankzij een gift van DGIS van 370.000 euro zal Rode Kruis-Vlaanderen ook de hulpoperatie voor de voedselcrisis ondersteunen via de aankoop van kookolie en linzen.

De 3 Vlaamse rodekruisvrijwilligers zullen tot 23 december in Ethiopië verblijven. Ze bezoeken verschillende projecten in Afar en zullen een dag meedraaien in de activiteiten van de lokale rodekruisafdeling in Dubti. Ook in Addis Abeba zullen ze contacten hebben met hun Ethiopische collega's. Eens terug is het bedoeling dat ze hun ervaringen delen met de vrijwilligers van andere rodekruisafdelingen.

Gezien de enorme noden, zoekt Rode Kruis-Vlaanderen nog steun voor zijn hulpacties. Wie de structurele projecten of het voedselprogramma van het Rode Kruis in Ethiopië wil steunen, kan een bijdrage storten op het rekeningnummer 523-0452180-41 met vermelding `Ethiopië'.

Brussel, 4 december 2002