Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 december 2002, no. 217

Vuurwerkcampagne 2002-2003

Rode kaart voor overtreders vuurwerkregels

Vanaf 9 december deelt de politie rode kaarten uit aan jeugdige overtreders van de vuurwerkregels. Op die dag gaat namelijk de jaarlijkse vuurwerkcampagne van Bureau HALT en de politie van start. Gedurende de campagneperiode, 9 december tot en met 10 januari, staan de aanpak en preventie van vuurwerkoverlast en ongevallen centraal. Jongeren die van de politie een rode kaart krijgen moeten zich melden bij Bureau HALT en krijgen daar een werkstraf opgelegd.

Preventie
De campagne start met de verspreiding van voorlichtingsmateriaal. Voor alle leerlingen van 10 tot en met 15 jaar hebben scholen dit materiaal kosteloos kunnen bestellen. De brochure voor leerlingen geeft informatie over veiligheid, regels en de consequenties als je de regels overtreedt. Ook ouders worden bij de campagne betrokken. Zij krijgen via hun kind een informatieve brief. Bureau HALT en de politie geven op een aantal scholen gastlessen over vuurwerk. Omdat zij in de korte periode tussen Sinterklaas en de Kerstvakantie niet alle scholen kunnen bezoeken krijgen de scholen instructiemateriaal om zelf een vuurwerkles te kunnen geven.

Vuurwerkregels
Vuurwerk kopen mag:

* als je 16 jaar of ouder bent;

* op 28, 30 en 31 december;

* bij de erkende verkoopadressen.

* Afsteken mag alleen op 31 december van 10.00 uur s ochtends tot 2.00 uur s nachts.

* Illegaal vuurwerk (zoals strijkers) is verboden.
* Ben voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.
Aanpak
Jongeren die ondanks de voorlichting de vuurwerkregels overtreden worden door de politie naar Bureau HALT gestuurd. Afhankelijk van hun leeftijd en de ernst van de overtreding krijgen zij daar tussen de 3 en 10 uur werkstraf opgelegd. Deze straf wordt uitgevoerd in de vrije tijd van de jongere en bestaat meestal uit het opruimen van zwerfafval of helpen op de gemeentewerf of in een zorginstelling. Jongeren die in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw worden aangehouden gaan op 2 en 3 januari gezamenlijk aan de slag in hun woonplaats en ruimen daar dan vuurwerkafval op. Als de werkstraf naar behoren is uitgevoerd is de overtreding goedgemaakt en de zaak afgedaan.

Bureau HALT Eindhoven e.o. werkt voor de gemeenten: Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.