Gemeente Den Haag

2002-12-05: " De wederopbouw", Haagse gids voor architectuur en stedenbouw


---

Maandag 9 december presenteert wethouder Bruins het boek De wederopbouw. Dit gebeurt om 14.00 in het administratiegebouw van de Visafslag aan de Visafslagweg 1. De Wederopbouw bevat het relaas van ontwerpopgaven, de problemen en de uiteindelijke realisatie van de Haagse wederopbouw. Het is de weerslag van de resultaten van het Monumenten Inventarisatie Project Wederopbouw. Een gemeentelijk project, uitgevoerd tussen 1999 en 2002 met als doel de kennis over architectuur en stedenbouw van de betreffende periode te vergroten. De verkregen kennis vormt de basis voor een nog te ontwikkelen toetsingskader voor de waardering en mogelijke bescherming van architectonische producten uit die tijd. De wethouder zal de eerste exemplaren van het boek overhandigen aan dhr. Sj. Schamhart, architect van de Bond voor Nederlandse Architecten en dhr. C.C. Berns, vice-voorzitter van DOCOMOMO* Nederland.

Den Haag is rijk aan wederopbouwarchitectuur. Als gevolg van de aanleg van de Atlantikwall en de opgelopen oorlogsschade moesten hele stukken stad opnieuw ingevuld worden. In de jaren vijftig verrezen nieuwe stadswijken in de polders en op de zandgronden langs de toenmalige stadsranden. Den Haag Zuidwest - ooit de grootste bouwput van Europa - werd gebouwd om de enorme woningnood op te lossen. Ook Waldeck, Duttendel en Mariahoeve zijn voorbeelden van wijken gebouwd in de wederopbouwperiode.

Dudok, Van den Broek en Van Tijnen, inmiddels architecten met naam en faam - gaven vorm aan de Haagse wederopbouw. Zij ontwierpen grootschalige wijken, gekenmerkt door de rechte lijn, uniformiteit en veel openbaar groen. Rationalisatie en standaardisatie typeren de architectuur. Afwisseling werd gezocht in details, bijvoorbeeld in het metselwerk en in de vorm van kunst aan de gevels.

Het boek De wederopbouw - uitgegeven door De Nieuwe Haagsche - is een uitgave in de VOM-reeks. Met de reeks beoogt de gemeente een bijdrage te leveren aan de bewustwording en waardering voor de gebouwde Haagse historie. Eerder verschenen onder meer de boeken Het laatste meesterwerk van Hendrik Petrus Berlage, over de restauratie van het gemeentemuseum en Historisch Groen in Den Haag.