KPN NV

Datum
Marktpartijen 0900-nummers ondertekenen anti-fraudeconvenant 9 december 2002
Nummer
02/44

Na ruim anderhalf jaar intensief overleg hebben de diverse partijen in de markt van 0900-nummers een convenant ondertekend om het oneigenlijk gebruik van deze nummers tegen te gaan. Het convenant is een initiatief van de marktpartijen zelf en is ondertekend door: Dutchtone, Vodafone, O2, Ben, KPN Mobile, Enertel, SNT Connect, EduTel, Priority Telecom, MCI Worldcom, BT Ignite, Colt Telecom, UPC Nederland, Interoute, Versatel, Infotel, Essent Kabelcom en KPN Telecom.

Het convenant regelt zaken met betrekking tot het oneigenlijk gebruik van diverse 0900-nummers. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Terugbetaling van de kosten naar een vaste of mobiele partij door een platformhouder, indien een nummergebruiker aantoonbaar misbruik heeft gemaakt van een 0900/0800-nummer.
- Het opstellen van een zwarte lijst van frauderende bedrijven.
- Operationele afspraken over het elkaar informeren over oneigenlijk gebruik om zodoende fraude sneller te kunnen bestrijden.
- Het uitwisselen van gehanteerde werkwijzen van frauderende bedrijven.
De komende twee maanden zullen de betrokken partijen hun netwerk en facturatiesystemen inrichten om de gedragsregels te kunnen uitvoeren. Per 9 februari 2003, zal het convenant van kracht zijn. Een stuurgroep, waarin vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, zal toezien op de naleving van het convenant.


---

Noot voor de redactie,

KPN NV