Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn brengt dualisering in de praktijk

Na de invoering van de wet dualisering dit jaar heeft de gemeente Apeldoorn als eerste de actieve kaderstelling door de raad in de praktijk gebracht. De gemeenteraad heeft voor de Detailhandelsvisie zelf de kaders aangegeven, waarbinnen het college van B. en W. het plan verder moet uitwerken en uitvoeren. De raad heeft de kaders vastgesteld, mede op basis van de uitkomsten van een publiek debat met betrokken burgers, ondernemers en belanghebbenden.

Er was sprake van actieve kaderstelling, een combinatie van kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol en het maximaal benutten van de autonome agendabevoegdheid van de raad.

In Apeldoorn heeft de raad in de praktijk vorm gegeven aan één van de rollen die de raad in het dualisme heeft: de kaderstellende taak. Medio dit jaar heeft het college van b. en w. een concept-Detailhandelsvisie overgedragen aan de raad. Het raadspresidium had daarom verzocht, gelet op de omvangrijke discussie die ontstond over dit onderwerp naar aanleiding van het concept van het college. Daarna heeft de raad zijn nieuwe rol in een interactief proces opgepakt en de discussiepunten over de visie besproken.

Nieuw is dat de raad zelf een Begeleidingsgroep Kaderstelling Detailhandelvisie heeft ingesteld, waar de woordvoerders van de verschillende fracties aan deelnemen. De raad heeft zodoende niet besloten op basis van een voorstel van het college, maar op voorstel van een kadernotitie, die deze raadswerkgroep heeft opgesteld met behulp van de raadsgriffie.

In de Kadernotitie zijn een aantal uitgangspunten uitgewerkt, waarbij een aspect duidelijk gewijzigd is: in de eerste versie werd bepleit in te zetten op grotere wijkcentra (ten koste van buurtwinkels) en opschaling; de raad heeft nu meegegeven aan b. en w. dat het behoud van de buurtwinkels, met een voldoende aanbod van dagelijkse levensmiddelen, voorop moet staan. Zo is onder meer een uitgangspunt dat de vestiging van een megasupermarkt taboe is. De raad woog naast het economische functioneren ook de maatschappelijke factor mee. Het door de raad georganiseerde publiek debat en het bezoek aan de verschillende wijken waren daarbij belangrijk om een beter beeld te krijgen van wat de bewoners willen in de stad.

De raad heeft de Kadernotitie Detailhandelsvisie donderdag 28 november vastgesteld met een raadsopdracht. B. en w. dient de Detailhandelsvisie nu op basis van deze kaders aan te passen. De bijgestelde notitie wordt begin 2003 opnieuw aan de raad voorgelegd.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1