Gemeente Alphen aan den Rijn


Bouw crematorium en aula Oosterbegraafplaats officieel van start

Vandaag heeft wethouder Hans Groen in t Wout door middel van het onthullen van het bouwbord het officiële startsein gegeven voor de bouw van het crematorium en aula op de Oosterbegraafplaats. Hierbij werd hij geassisteerd door Rene Kaarsemaker van de Coöperatie PC die opdrachtgever is voor de bouw. De bouw van de nieuwe accommocatie zal volgens planning ongeveer een jaar duren.

De plannen voor de accommocatie zijn door de gemeente en de Coöperatieve PC samen ontwikkeld. Hierbij hebben zij nauw samengewerkt met een klankbordgroep waarin vertegenwoordigers zaten van verschillende levensovertuigingen. De nieuwe accommodatie biedt alle voorzieningen die horen bij het naar wens afscheid kunnen nemen van overledenen. Naast een nieuwe aula en een crematorium komt er een ruimte voor rituele bewassing en is er gelegenheid tot het opbaren van overledenen. In het complex komen ook meerdere koffiekamers.

Aanleiding voor de nieuwbouw is de sterk verouderde aula op de Oosterbegraafplaats en de wens om de voorzieningen uit te breiden. De oude aula wordt in de nieuwbouwplannen geintegreerd. Bij het ontwerp voor de nieuwe accommodatie is aansluiting gezocht bij de architectuur van de bestaande aula.

De nieuwbouw van de accommodatie staat niet op zichzelf. De komende tijd werkt de gemeente aan het verbeteren van de kwaliteit van de begraafplaats. Er komt een nieuwe urnenmuur, een kindervlinder, een gedenkplek en een strooipad. Met een werkgroep van nabestaanden van overledenen die een plekje hebben in de urnentuin is overleg over het verfraaien van deze tuin.

Het beheer van de begraafplaats blijft in handen van de gemeente. Het beheer van het crematorium en de aula komt in handen van de Coöperatieve PC. Een Stichting met daarin vertegenwoordigers van gemeente en Coöperatieve PC bewaakt de gang van zaken rond de voorzieningen op de Oosterbegraafplaats. De Stichting wordt daarin bijgestaan door een Raad van Advies waarin vertegenwoordigers zitten van diverse kerkelijke en maatschappelijke organisaties, de Hospice groep, de verenigde verzorgingshuizen en de Coöperatie Huisartsen Alphen aan den Rijn e.o.

Persbericht 66, 4 december 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 09 december 2002 laatste wijziging