Politie Amsterdam-Amstelland

Belemmering arrestatie
9-12-2002. Gistermiddag rond vier uur wilden politiemensen overgaan tot de arrestatie van een 16-jarige jongen die gezocht werd in verband met heling. Toen zij de bewuste jongen zagen lopen, rende hij weg. Op de Diamantstraat hadden ze hem bijna te pakken, maar omstanders probeerden de aanhouding te verhinderen. Hierbij kreeg een politieman een stomp in zijn gezicht. Met behulp van andere agenten werden de gezochte jongeman en twee mannen van 17 en 23 jaar aangehouden. Aanrijding met ambulance
9-12-2002. Zaterdagochtend rond twaalf uur raakten op de Ceintuurbaan vier personen gewond bij een aanrijding tussen een ambulance en een personenauto. De bestuurder van de auto moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd.


---

Man redt buurvrouw
9-12-2002. Een uitslaande brand verwoestte vrijdagochtend in de Lumeijstraat een hele woning. Boven- en onderliggende woningen liepen rook- en waterschade op. De bewoonster van het getroffen pand en een brandweerman moesten in een ziekenhuis behandeld worden, omdat zij te veel rook hadden binnengekregen.
De brand werd even na elf uur ontdekt. Hij ontstond in de keuken, toen een laken dat boven een kachel hing vlam vatte. De aanwezige bewoonster kon alleen nog maar het balkon op vluchten. Op het moment dat de ruiten het begaven, kwam een buurman in actie. Hij trof zijn ontredderde buurvrouw op het balkon aan en schoot haar met een ladder te hulp. Dankzij dit kordate optreden wist het slachtoffer ternauwernood aan de vlammenzee te ontkomen.


---

Schilderijenroof Van Gogh
9-12-2002. Zaterdagochtend vroeg zagen inbrekers kans het Van Gogh Museum aan de Paulus Potterstraat binnen te komen. Zij namen daar twee schilderijen weg en gingen er vandoor. Tot op heden ontbreekt van hen en van de kunstwerken ieder spoor.
Even voor acht uur zagen beveiligingsbeambten iets verdachts in het museum. Onmiddellijk werd de politie gewaarschuwd, die snel ter plaatse was. Direct werd de omgeving afgezet en een grootscheeps onderzoek ingesteld. Dit bleef echter zonder resultaat. In Amsterdam-West werd een verdachte auto aangetroffen. Onderzocht wordt of deze iets met de inbraak in het museum te maken heeft. Het sporenonderzoek van de technische recherche heeft tot vier uur s middags geduurd. Daarna besloot het museum de deuren weer voor het publiek te openen. Inmiddels is er een internationaal opsporingsverzoek de deur uit met betrekking tot de gestolen meesterwerken: Zeezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen.


---

Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.


---

Tram schept toeristen
9-12-2002. Vrijdagavond werd een Engels echtpaar op het Damrak geschept door tram 25. Beiden raakten gewond. De vrouw werd een nacht ter observatie opgenomen. Haar man was er erger aan toe. Hij moest direct worden geopereerd, maar verkeert inmiddels buiten levensgevaar.


---

Overval café
2-12-2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag trachtten twee totnogtoe onbekende gewapende mannen een overval te plegen op een horecagelegenheid aan de Amstelveenseweg. De mannen kwamen rond vier uur het café binnen. Op dat moment was een medewerker in de zaak aanwezig. De daders bedreigden het personeelslid met een vuurwapen en eisten geld. Het slachtoffer gaf zich echter niet gewonnen. Hij pakte een barkruk en gooide het in hun richting. Hierop vluchtten de beide verdachten weg zonder buit.

De politie onderzoekt de zaak en zoekt getuigen en mensen die informatie hebben over dit misdrijf. Zij kunnen bellen met het wijkteam Koninginneweg op telefoonnummer: 0900-8844
---

Winteroffensief woninginbraken
3-12-2002. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland start binnenkort met een winteroffensief tegen woninginbraken. Van december tot en met maart zullen in de gehele regio diverse acties plaatsvinden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken. Lees meer.
---

Slingerende alcomobilist
6-12-2002. Vanmorgen omstreeks vier uur is een 39-jarige automobilist aangehouden die slingerend over de A10 reed. De man bleek 830 ug/l te blazen (1.9 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd.
Gedronken: aanrijding
6-12-2002. Gisteravond rond elf uur raakte een 33-jarige man gewond bij een aanrijding tussen twee personenautos op de hoek van de Rooseveltlaan en de Maasstraat. Een 24-jarige automobiliste werd aangehouden: zij had een alcoholpercentage van 1.35 promille. Het slachtoffer werd met nekletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Het tramverkeer heeft anderhalf uur stilgelegen.
Messen en traangas gevonden
9-12-2002. Bij een preventief fouillerencontrole in Amsterdam Zuidoost trof de politie vrijdagavond 5 messen, een klewang en een busje traangas aan. Drie mensen werden aangehouden. In totaal werden 367 personen gefouilleerd en 18 autos binnenstebuiten gekeerd. De controles vonden tussen zes en halftwaalf plaats op Dennenrode, metrostation Bijlmer, metrostation Kraaiennest en metrostation Ganzenhoef.
Nepvuurwapen
6-12-2002. Gisteravond omstreeks half twaalf is een 35- jarige man op het Stationsplein aangehouden omdat hij in het bezit was van een nepvuurwapen.
Offensief straatroof GSM

1-10-2002. Na het succesvolle SMS-bombardement starten de politieregios Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Utrecht vandaag 1 oktober met een nieuw offensief tegen straatroof van mobiele telefoons: Je GSM is veilig bij YUNU and IMEI. Doel van deze campagne is jongeren doordringen van de ernst van straatroof en de gevolgen daarvan voor dader en slachtoffer, maar ook de burger bewust maken van de beveiligingsmogelijkheden van het toestel. Lees meer.