European Commission

IP/02/1825

Brussel, 09 December 2002

Commissie geeft groen licht aan fusie tussen Logica en CMG

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de voorgenomen fusie tussen het Britse Logica en het Engels/Nederlandse CMG, die beide actief zijn op het gebied van de informatie- en telecommunicatietechnologie. De nieuwe onderneming zal een sterke positie hebben op de markt voor de tekstboodschaptechnologie (Short Messaging Services of SMS-diensten) voor mobiele telefoons. Maar de Commissie is tot de conclusie gekomen dat LogicaCMG aan voldoende concurrentie onderhevig zal zijn, zowel voor de huidige technologie als voor de nieuwe Multimedia Messaging Services, waarbij tekst, beeld en geluid worden gecombineerd.

Logica en CMG verstrekken allebei over de hele wereld advies, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning aan verschillende bedrijfssectoren, waaronder de telecommunicatiesector.

De fusie betekent het samengaan van de twee grootste ondernemingen ter wereld op het gebied van de levering van apparatuur voor Short Messaging Services (SMS-diensten), die daarmee hun directe concurrenten op flinke achterstand laten.

Uit het onderzoek van de Commissie blijkt evenwel dat de SMS-diensten op de korte termijn weliswaar een groeimarkt blijven, maar dat de concurrentie haar rol heeft gespeeld bij de verschaffing van de infrastructuur. De telecombedrijven hebben te kennen gegeven dat zij over een aanzienlijke capaciteit beschikken om aan de voorspelde toename van de vraag naar SMS-diensten tegemoet te komen en dat zij niet van plan zijn om verder te investeren in een technologie die thans geacht wordt volledig ontwikkeld te zijn.

De Commissie heeft ook gekeken naar de gevolgen van de transactie voor de markt voor Multimedia Messaging Services, die naar verwachting de technologisch meer geavanceerde opvolger van SMS zal worden. Maar zij stelde vast dat de positie van de partijen hier minder sterk was en dat deze forse concurrentie zouden ondervinden van onder andere leveranciers van telecominfrastructuur zoals Nokia en Ericsson.

Op grond van het voorgaande is de Commissie tot de slotsom gekomen dat de operatie geen machtspositie in het leven zal roepen of versterken die tot gevolg heeft dat een daadwerkelijke mededinging aanmerkelijk wordt belemmerd. Zij heeft daarom besloten de fusie goed te keuren.