Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Finaledag KNSB-Jeugdclubcompetitie
Twee dagen na pakjesavond wordt in Katwijk altijd pakkendag gevierd. Omdat ze op de slotdag van de KNSB-jeugdcompetitie alles in eigen hand hadden, besloten de eerste twee borden van de gelijknamige club, Frank Erwich en Ramon Koster, hun beste pak aan te doen.

Dit pakte goed uit, maar de wedstrijden tegen JSC Opsterland en Zukertort 2 waren zeer spannend. Daan Brandenburg zette de Friezen op voorsprong. Frank zette ergens een stuk in en dan benutte deze pakkans graag. De voorsprong werd teniet gedaan door al weer een nederlaag (1,5 uit 8) van Harmen van den Berg tegen Ramon Koster. Bob Jansen won maar nipt van Jelmer Veltman in een Paard + Pi tegen 2 Pi (het was diens eerste). Omdat Rik Brandenburg toen moest forceren, kon Daan Jongsma een potremise-eindspel toch nog winnen. De twee concurrenten van Katwijk, Zukertort en HMC speelden gelijk. Zowel broer als zus Muhren moest een nederlaag slikken (HMC = heel Muhren capituleert?). Hierdoor nam Katwijk alleen de leiding.

Zo wist Gabriel Molinari zijn opponente Bianca Muhren via een kleine combinatie een stuk afhandig te maken (zie partijfragment).

In de middagronde veegde Zukertort 1 Groningen van de mat: 3,5-0,5. Het tweede team van de club uit Amstelveen had de zware taak de jongens uit het vissersdorp op een gelijkspel te houden, want dan zou het eerste team op bordpunten kampioen worden. Ondanks een snelle nederlaag van Laura Bensdorp zag het er lange tijd naar uit dat er een stunt in zat. Bord 2 leek remise, terwijl Daan Jongsma en Jeffrey van Vliet (invaller voor Bob Jansen) verloren en slechter stonden. Maar de kansen keerden. Ramon Koster beschikte over meer ervaring en betere zenuwen dan zijn jonge tegenstander.

Zie partijfragment: wit wint hier een pion, maar na de zwarte zet is het meteen uit.

Daarna twee bloedstollende tijdnoodduels. Jeffrey liet zien toch wel iets van een toreneindspel te begrijpen door vakkundig de zwarte vrijpionnen te elimineren, terwijl zijn pionnen wel deden waarvoor ze zijn geschapen: promoveren. De partij van Daan Jongsma tegen Tex de Wit deed er toen niet meer toe. Wellicht zat er ergens eeuwig schaak voor Daan in, maar met 10 seconden op de klok bleken de schaakjes opeens op. Een pakkend slot van een spannende competitie! Topscorer werd Joost Michielsen met 7,5 uit 8. Later bleek dat Tex de Wit dezelfde score had, maar dit vanwege een zeer flauwe regel niet telde: hij was namelijk een keer ingevallen in Zukertort 1. De verslaggever gaat er vanuit dat de KNSB deze onzin ongedaan maakt en Tex alsnog geeft waarop hij recht heeft.

In de C-finale kon favoriet Leiderdorp niet beschikken over Biaina Geragousian, die in Graz de Mitropacup moest spelen. Na twee ronden stond men echter nog wel op kop. In de eerste finaleronde, al op 16 november gespeeld, was Minerva uit Hengelo met 3,5-0,5 weggeveegd, terwijl in de ochtendronde HMC op 2-2 werd gehouden.

Voornaamste concurrent Zukertort verloor echter van Minerva. Een echte finalewedstrijd dus, waarbij Zukertort moest winnen. Helaas voor de Leidenaren is het nooit een echte wedstrijd geweest. Eventjes waren er kansen aan bord 3 (pion meer in een paardeneindspel), maar Jonathan Terstall wist alle pionnen te ruilen, waarna hij zijn paard tegen de laatste pion kon geven. Aan de eerste borden waren Tjerk van Blokland en Florian Jacobs gewoon te sterk voor Coen van Duijvenbode en Joost Vermeend. Het winnende team van Zukertort bestond verder nog uit Tjibaria Pyloo, de topscorer van deze competitie. Geen partijfragment van de C-jeugd. Tjerk van Blokland had volgens eigen zeggen interessante partijen gespeeld, maar was te lui om ze voor uw verslaggever op te schrijven.

Bij de D-jeugd leek HMC de favoriet. Maar ook zij hadden een speelster in Graz zitten: Yvette Muhren. Dit bleek een flinke aderlating, haar vervanger scoorde geen enkel punt. Schaakmaat zou de grootste concurrent moeten zijn, maar het team van op Eigen Wieken, waar Thijs Roorda zijn revalidatieproces had afgerond, moest ook niet uitgevlakt worden. In de eerste ronde moesten de op papier sterkste teams tegen elkaar. Het werd een spannende wedstrijd, die geen winnaar opleverde. OEW haalde uit tegen het verrassende Zukertort 2: 3,5-0,5. In de tweede ronde won Schaakmaat met 3-1 van OEW. Maar de uitslag had ook andersom kunnen zijn, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zoals blijkt uit het partijfragment, waarin zwart in plaats van 1...d2 iets anders speelde.

HMC boekte een benauwde overwinning op Zukertort.

In de laatste ronde liep Schaakmaat in no time uit naar 3-0. Toen Thijs Roorda (topscorer van de competitie) zijn plusdame verzilverde, konden de handen bij de Apeldoorners in de lucht. Het winnende team bestond uit: Stefan Kuipers, Etienne Goudriaan, Berdy de Bie en Kristianne Tempelman.


---

Veel uitgestelde partijen in 2e ronde halve finales NK 2003

Afgelopen weekend werd de tweede ronde gespeeld van de halve finales van het NK 2003. Vanwege een flink aantal uitgestelde partijen is nog niet exact bekend welke spelers en speelsters zich hebben geplaatst voor de derde en laatste ronde van de halve finales (22 en 23 maart 2003). Peter Boel doet verslag van de gespeelde partijen: ronde 2, partij 1 en ronde 2, partij 2.