---

Brieven aan de Kamer
---

Begrotingsbehandeling

09-12-2002

De behandeling van de Defensiebegroting in de tweede Kamer op 5 december jl. geeft mij aanleiding tot de volgende aanvullingen.

De heer Van den Doel heeft gevraagd naar de argumentatie voor het uitstel met twee jaar van de verwerving van de PAC-3 raketten voor de Patriot-luchtverdeigingssystemen om de taakstelling voor de korte termijn te kunnen afdekken. De prijs van de PAC-3 raketten is zeer hoog. Voor het voorziene budget zouden aanzienlijk minder raketten kunnen worden gekocht dan in de plannen is voorzien. Het is echter niet uitgesloten dat de situatie in de komende jaren zal veranderen. De behoefte van de Amerikaanse strijdkrachten aan PAC-3 raketten is recentelijk verdubbeld en met het oog hierop is de produktiecapaciteit vergroot. Dit kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de prijs. Tevens is het duidelijk geworden dat de eerstkomende twee jaar waarschijnlijk alleen leveranties zullen plaatsvinden aan de Amerikaanse strijdkrachten. Afgezien van de in de brief van 8 november jl. vermelde, louter financiële overwegingen is derhalve ook het verloop van het project zelf aanleiding de verwerving van de PAC-3 te vertragen.

Wat betreft het uitstel met drie jaar van de paraatstelling van het derde mariniersbataljon en de extra compagnieën van de pantserinfanteriebataljons, die het voorwerp zijn van de moties van de leden Timmermans en Lambrechts (motie 20) en van de leden Kortenhorst, Herben, Van den Doel en Van der Staaij (motie 22), heb ik behoefte aan de volgende aanvulling. Voor het kabinet staat de ordentelijke dekking van de met het ongedaan maken van deze maatregel gemoeide kosten centraal. Omdat deze in motie 20 ontbreekt, ontraad ik aanvaarding ervan. De in het stuk nr. 22 voorgestelde dekking biedt pas op enige termijn soelaas; daarom kan het uitstel voor 2003 er niet door ongedaan worden gemaakt. Ik ben echter wel bereid in het kader van de opstelling van het nieuwe defensieplan te onderzoeken hoe de voorgestelde dekking ertoe kan bijdragen dat het in de brief van 8 november jl. aangekondigde uitstel van drie jaar beperkt kan blijven tot één jaar. Daarmee kan een belangrijke doelstelling uit de Defensienota 2000 zo veel als mogelijk behouden blijven.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Nieuws Ministerie van Defensie