Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Europese Unie stemt in met ratificatie verdrag van Rotterdam (9-12-2002)


De Europese ministers van milieu hebben vandaag ingestemd met de ratificatie van het Verdrag van Rotterdam. In het verdrag zijn afspraken vastgelegd over de internationale handel van gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden.

Staatssecretaris van Geel is verheugd, want Nederland is een belangrijk trekker geweest van dit verdrag. Tot het verdrag is besloten tijdens een ministersconferentie op 11 september 1998 in Rotterdam.

In het verdrag zijn afspraken vastgelegd over de uitwisseling van informatie tussen exporterende en importerende landen. Dankzij het verdrag van Rotterdam worden importerende landen (meestal ontwikkelingslanden) beter op de hoogte gesteld van de gevaarlijke eigenschappen van chemische stoffen die naar die landen worden geëxporteerd. Op grond van die informatie kunnen importerende landen de invoer van die stoffen weigeren. In ontwikkelings­landen worden nog steeds gevaarlijke stoffen toegepast (bijvoorbeeld in de landbouw) die in industrielanden al lang verboden zijn. Veel van deze stoffen zijn zeer schadelijk voor gezondheid en milieu.

Vooruitlopend op de Europese Unie had Nederland het Verdrag al in 2000 geratificeerd. Het verdrag zal naar verwachting in 2003 in werking treden. Het verdrag treedt in werking 3 maanden nadat tenminste 50 landen het verdrag hadden geratificeerd. Op dit moment hebben 22 landen geratificeerd. Binnen de Europese Unie hebben alleen Nederland en Duitsland geratificeerd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9999&site=persbericht )