---

Ministerie van Defensie



---

Voorbereidingen European Union Police Mission verlopen volgens plan

09-12-2002

De voorbereidingen van de European Union Police Mission (EUPM), vanaf 1 januari aanstaande de opvolger van de VN-politiemissie United Nations International Police Task Force (UNIPTF) in Bosnië-Herzegovina, verlopen volgens plan. Het Nederlandse personeel van de EUPM, bestaande uit 18 leden van de Koninklijke Marechaussee en politiefunctionarissen, heeft zich grotendeels ontplooid in het gebied waar de UNIPTF verantwoordelijk voor is. Het Nederlandse personeel doet momenteel kennis op van hun toekomstige werkzaamheden en raken vertrouwd met het werkgebied.

De Europese Unie (EU) zal per 1 januari 2003 voor het eerst leiding geven aan een internationale politie-missie in het kader van civiele crisisbeheersing. EUPM volgt UNIPTF op die sinds december 1995 is belast met de hervorming en herstructurering van de Bosnische politie. De EUPM zal de eerste EU-geleide internationale politiemissie zijn waaraan zowel civiele als militaire politiefunctionarissen deelnemen en heeft tot taak een duurzame politiestructuur in Bosnië-Herzegovina tot stand te brengen die aan de hoogste Europese en internationale normen voldoet en zal zich vooral richten op het hogere politiekader.

De regering is in de Ministerraad van vrijdag 8 november akkoord gegaan met de deelname van 8 civiele politiefunctionarissen en 20 militairen van de Koninklijke Marechaussee aan EUPM. De Nederlandse bijdrage aan EUPM duurt in beginsel tot eind 2005, maar zal in ieder geval één jaar duren.