Gemeente Lelystad

Gemeente onderzoekt kwalitieit gasleiding in grijze Kempenaar

Op zeer korte termijn start de gemeente met een onderzoek naar de kwaliteit van de gasleidingen van de woningen in het westelijk gedeelte van de Kempenaar, bekend als de Grijze Kempenaar. Het onderzoek vindt plaats onder de woningen in particulier woningbezit. Centrada onderzoekt als grootste woningbezitter de gasleidingen in de verhuurde woningen in het gebied.

De bewoners in het gebied hebben een brief gekregen met de aankondiging van het onderzoek. Aanleiding voor het onderzoek is de constatering enige tijd geleden van een gaslek bij een van de huurwoningen in de buurt. Hoewel deze lekkage een andere oorzaak had, bleek tijdens het onderzoek dat er roestvorming plaats vond aan de leidingen. De roestvorming deed zich vooral voor bij de koppelingen in bochten ter plaatse van de vloerdoorvoeringen vanuit de kruipruimte naar de meterkast, de keuken en de cv-opstelling. De gemeente gaat nu onderzoeken of een dergelijk probleem zich ook voordoet bij de woningen in de wijk, die van hetzelfde type zijn.

De gemeente doet dit onderzoek om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Daarbij wil zij alle risicos uitsluiten. De gemeente denkt niet dat de bewoners op het moment gevaar lopen. Niettemin adviseert de gemeente bewoners altijd om alert te zijn op gaslekkage. Over het algemeen kunnen mensen ervan uitgaan dat de situatie veilig is, zo lang er in de woning (vooral in de meterkast) geen gaslucht waarneembaar is.

De gemeente raadt bewoners af om zelf in de kruipruimte van hun woning de gasleidingen te inspecteren. Dit omdat alleen vakmensen de ernst van eventuele roestvorming goed in kunnen schatten. Bovendien wil de gemeente voorkomen dat mensen proberen het luik naar de kruipruimte met geweld te openen, als blijkt dat het vast zit. Dit omdat de woningen in de Kempenaar zijn gebouwd in een tijd dat asbesthoudend materiaal werd gebruikt. Het kan daarom zijn dat het luik asbest bevat. Asbest veroorzaakt geen problemen zo lang het onbeschadigd blijft. Maar als mensen erin gaan boren of breken, bestaat het risico dat asbesthoudende deeltjes in de lucht terecht komen.

In de Grijze Kempenaar staan 140 woningen die in particulier bezit zijn. De gemeente start in de loop van de komende week met een steekproef onder vijftien van deze woningen. De bewoners van deze woningen krijgen apart bericht. Het resultaat van het onderzoek kan ertoe leiden dat de gemeente de bewoners adviseert dan wel aanschrijft om de gasleidingen in en onder de woningen te laten inspecteren danwel repareren. Mocht dat het geval zijn, dan brengt de gemeente de inwoners zo snel mogelijk op de hoogte van alle details.

Het onderzoek van de gemeente loopt parallel aan een onderzoek van Woonstrichting Centrada in de huurwoningen. Centrada informeert de betrokken huurders zelf. Verder zal Centrada een bedrijf inschakelen om de gasleidingen te herstellen of te vervangen. Het kan zijn dat het voordelig voor de particuliere woningbezitters is om dit bedrijf zo nodig ook hun gasleidingen te laten repareren. Bewoners worden ook daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

---

© Geplaatst op 09 december 2002