Gemeente Son en Breugel


Veilig uit 2002/2003
afbeelding: Veilig uit 2002/2003 Nieuws van de Brandweer Kerstmis, de jaarwisseling en Carnaval, de feestdagen lijken nog ver weg. Maar waarschijnlijk bent u al gestart met de voorbereidingen voor deze bijzondere dagen. Versieringen om uw gebouw feestelijk aan te kleden horen daar natuurlijk bij.
Als brandweer vragen wij deze dagen, evenals voorgaande jaren, uw extra aandacht voor het gebruik van veilige materialen en voor de brandveiligheid van uw gebouw in het algemeen.

Verantwoordelijkheid
Met deze brief en bijgevoegde brandveiligheidsvoorschriften ( hieronder te downloaden) willen wij u graag nogmaals informeren en wijzen op uw verantwoordelijkheid met betrekking tot de brandveiligheid van uw inrichting. Zowel ten opzichte van de bezoekers als ten opzichte van de gebruikers van het pand. Deze verantwoordelijkheid impliceert dat de brandveiligheid door u gewaarborgd dient te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan goede vluchtwegen, blusmiddelen, noodverlichting en brandveilige versieringen. Ook heel belangrijk is dat u zich houdt aan het maximum aantal toe te laten personen. Voor uw informatie hebben wij de brandveiligheidsvoorschriften bijgevoegd om u onder andere aan te geven hoe u de feestelijke aankleding van het pand op een brandveilige wijze kunt uitvoeren.

Voorschriften
Inzichten en voorschriften ten aanzien van brandveiligheid zijn blijvend in ontwikkeling. Indien nodig worden voorschriften aangepast, zoals na de brand in Volendam. De bijgevoegde voorschriften zijn gericht op alle (publieke) gebouwen waar mensen samenkomen, dus zowel voor horeca, sportkantines, buurthuizen en winkels als voor de grotere warenhuizen, scholen, discotheken, kantoren en zorginstellingen. Daarnaast zijn er tips gegeven om thuis de feestdagen veilig door te komen.
Uiteraard zijn de brandveiligheidsvoorschriften niet alleen van toepassing op veiligheid tijdens de feestdagen. Het gehele jaar door dient u aandacht te besteden aan brandveiligheid in uw pand!

Vragen?
Indien uw inrichting reeds beschikt over een gebruiksvergunning betekent dit dat alle voorwaarden in die vergunning van kracht blijven. Bijgevoegde voorschriften bieden slechts een praktisch handvat om invulling te geven aan het brandveilig gebruik. Bewust hebben we gekozen voor het vertalen van formele normen en eisen naar bruikbare tips en voorbeelden. Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief, wilt u meer weten over de formele voorschriften? Neem dan contact op met de afdeling Brandweer van de Gemeente Son en Breugel. Onze medewerkers adviseren u graag. U kunt uw vragen stellen tijdens het telefonische spreekuur op werkdagen van 09.00 tot 10.00 uur, telefoon 0499-491495.

Controle brandweer
Wij verwachten dat u als eigenaar, exploitant of gebruiker van het pand de voorschriften die voor u gelden naleeft en steeds opnieuw controleert. Dit is niet alleen in uw belang, maar uiteraard ook in het belang van uw gebruikers. Medewerkers van de brandweer kunnen de komende tijd controles uitvoeren om te kijken of uw pand daadwerkelijk aan de voorschriften voldoet. Mocht worden geconstateerd dat de voorschriften overtreden worden, dan zal handhavend optreden worden overwogen. Dit laatste betekent, afhankelijk van de ernst van de overtreding, bestuurlijk optreden (bijvoorbeeld sluiting of een dwangsom) en/of strafrechtelijk optreden (proces-verbaal). Wij vertrouwen evenwel op uw vrijwillige bereidheid om te voldoen aan de gestelde voorschriften.

Wij wensen u fijne feestdagen en een veilig 2003!

Met vriendelijke groeten,

namens burgemeester en wethouders
waarnemend commandant Brandweer

S.A.M. Teunissen

Te downloaden :
voorschriftenbrandweer.pdf