FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland



---

Maatregelen tegen uitstroom stapelwagens effectief (09-12-02)

Telling positief op vijf vestigingen FloraHolland

Uit een grootscheepse telling op alle vestigingen van FloraHolland blijkt dat er geen uitstroom van stapelwagens meer is. De maatregelen om de vermissingen tegen te gaan, werpen hun vruchten af. De afgelopen drie jaren kampte de veiling met een uitstroom van in totaal 16.000 stapelwagens. In oktober heeft FloraHolland een reeks extra maatregelen getroffen om de diefstal van stapelwagens een halt toe te roepen. De controles binnen en buiten de gebouwen van FloraHolland zijn verscherpt, rechercheonderzoeken geĂŻntensiveerd en er is een start gemaakt met de introductie van een nieuwe slotplaat. De opsporing naar vermiste karren gaat, ondanks het stoppen van de uitstroom onverminderd door.

Een van de genomen maatregelen in het kader van het beheer van stapelwagens is de introductie van een nieuwe slotplaat. Zonder slotplaat mogen stapelwagens de veiling niet verlaten. Sinds 1 november zijn aan vijftig klanten van FloraHolland nieuwe fraudebestendige slotplaten op naam en administratienummer uitgegeven. De nieuwe slotplaat wordt hierbij door een medewerker van de veiling bij het op- en afsleutelen geregistreerd. De bedoeling van deze intensieve en voor veiling en klanten tijdrovende beheerswijze is het beheer van de platen te verbeteren. De ervaringen met de nieuwe slotplaten en de beheersmogelijkheden bij klanten zijn inmiddels zodanig goed dat is besloten de beschreven werkwijze te vereenvoudigen. Vanaf heden krijgt een aantal klanten de mogelijkheid om het opsleutelen zelf te doen. Hiervoor krijgen ze scanapparatuur van de veiling in bruikleen. Bovendien zal er bij deze klanten dagelijks een controletelling van de slotplaten plaatsvinden. De introductie van de nieuwe slotplaat en bijbehorende beheerswijze heeft ook voor de vele collectief vervoerders die voor klanten van FloraHolland actief zijn consequenties. Met hen is afgesproken dat de komende maanden eerst met een aantal bedrijven pilots zullen worden gedraaid om de praktische werkwijze met de nieuwe slotplaten te toetsen. Daarna kan tot introductie van de nieuwe plaat worden overgegaan. De introductie van de nieuwe platen voor aanvoerders zal daarna in de loop van 2003 plaatsvinden.

Tips
Het onderzoek naar de vermissingen gaat onverminderd door. Tips kunnen worden doorgegeven aan het Concernbureau Logistieke Middelen via telefoonnummer 0174-635370.