Akzo Nobel


Principeakkoord Akzo Nobel voor overname fabriek van farmaceutische ingrediënten in Schotland

Arnhem / Oss, 9 december 2002 Het Akzo Nobel bedrijf Diosynth heeft een akkoord op hoofdlijnen bereikt voor overname van een fabriek van GlaxoSmithKline (GSK) in het Schotse Montrose. De voorgenomen aankoop vergroot Diosynths productiecapaciteit voor actieve farmaceutische ingrediënten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Naar verwachting zal de definitieve overeenkomst begin 2003 worden getekend en afgewikkeld.

Toon Wilderbeek, in de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Pharma: Wij zien uit naar een succesvolle afronding van deze acquisitie. Deze overname past in het streven van Akzo Nobel om de groei van de farmaceutische activiteiten voort te zetten en het groeitempo te handhaven. Recent hebben wij daartoe een reeks van stappen aangekondigd. Een uitgelezen acquisitie zoals Montrose is er één van. De extra capaciteit van de fabriek geeft Diosynth een stevige basis om te voldoen aan de vraag naar farmaceutische ingrediënten van Organon, Intervet en alle overige afnemers. Door de overname krijgen wij deze extra capaciteit en vermijden wij forse investeringen in onze huidige fabrieken.

Johan Evers, General Manager Diosynth: Deze fabriek zorgt voor een aanzienlijke vergroting van onze productiecapaciteit voor actieve farmaceutische ingrediënten bereid via chemische syntheses. In Montrose werkt hooggekwalificeerd personeel met grote kennis en langdurige ervaring op dit gebied. Dit sluit uitstekend aan bij de activiteiten van Diosynth. Daarnaast heeft de Montrose site een uitstekende reputatie op het gebied van Good Manufacturing Practices (GMP) en Veiligheid en Milieu (V&M) waardoor een strategische combinatie mogelijk is die nog beter in staat is om de continuïteit van levering aan alle afnemers te garanderen. Dit strategisch belang, het leveringscontract met GSK en de uitstekende reputatie van de medewerkers op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu maken het voor Diosynth zeer aantrekkelijk om dit bedrijf op te nemen in het eigen wereldwijde productienetwerk.

Op dit moment produceert Montrose farmaceutische ingrediënten voor een groot aantal producten van GSK, onder meer voor de behandeling van ademhalingsklachten, huidaandoeningen, infectieziekten, hart- en vaatziekten en kanker.

Het bedrijf in Montrose telt momenteel circa 700 medewerkers. Naar verwachting zijn bij de overname ongeveer 500 arbeidsplaatsen betrokken. Het verlies aan banen wordt zoveel mogelijk op vrijwillige basis gerealiseerd, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Besprekingen met de medewerkers en hun vertegenwoordigers beginnen zo spoedig mogelijk.

Internet: www.akzonobel.nl; www.diosynth.com; www.gsk.com

Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343