Gemeente Stede Broec

9-12-2002
POLITIE STEDE BROEC
Politie licht werkwijze toe

politie

VEILIGHEIDSONDERZOEK

Uit een onlangs gehouden Veiligheidsonderzoek blijkt dat de inwoners van Westfiesland niet of onvolledig op de hoogte zijn van de werkwijze van de politie in hun gemeente. Wat Stede Broec betreft: mensen zijn goed te spreken over contacten met de politie, maar geven daarnaast aan dat ze de politie te weinig zien in de wijk. Ook hebben ze geen idee wie de agenten zijn die in de wijk werken. Daarom een toelichting op de werkwijze van de politie in onze gemeente.

Groep, district en regio
De politiegroep Stede Broec maakt deel uit van het district Westfriesland; het district is onderdeel van de regio Noord-Holland Noord. De groep omvat momenteel veertien personen. Het zouden er meer moeten zijn; aan de invulling daarvan wordt momenteel hard gewerkt. De werkwijze binnen het district Westfriesland is dat de politie gebiedsgebonden werkt. Voor de groep Stede Broec omvat de âwijkâ de gehele gemeente. De agenten van de groep zijn tijdens hun dienst dus aan het werk in de gemeente Stede Broec.

Werken in de wijk
Tijdens deze diensten behandelen de Stede Broecse agenten meldingen in de wijk, verrichten ze toezicht, bijvoorbeeld op de markt, en houden ze onder meer verkeerscontroles. Als een inwoner van de gemeente melding maakt van bepaalde feiten of aangifte doet op een moment dat er niemand van de groep Stede Broec aanwezig is, dan wordt die melding of aangifte opgenomen door de dienstdoende agent. Als er geen directe actie nodig is, dan wordt de zaak overgedragen aan de groep Stede Broec; iemand van de groep neemt een en ander dan vervolgens in behandeling. De politie streeft ernaar zo snel mogelijk te laten weten wat er met de melding/aangifte zal gebeuren en wie ermee bezig is.

Terug naar kerntaken
In de groep van veertien politiemensen is de groepschef verantwoordelijk voor het beleid en het personeel. De wijkcoördinator is degene die een coördinerende en sturende rol heeft als het gaat om zaken die zich in de wijk afspelen. Hij onderhoudt ook de contacten met de verschillende instanties in de gemeente. De politie wil steeds meer gaan bezighouden met zijn kerntaken, te weten handhaving van de openbare orde, oplossen van strafbare feiten en direct noodzakelijk hulpverlening. Het streven is om bij problemen die niet bij de politie thuis horen, de mensen door te verwijzen naar een andere instantie. Zo nodig zal de politie daarbij eerst zelf contact opnemen met die instantie. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen het idee hebben van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Naast de wijk ook een eigen taakveld
De gebiedsgebonden agenten van de groep Stede Broec hebben naast hun werk in de wijk ook een bepaald taakveld. Voor sommigen zijn dat de scholen, voor anderen bijvoorbeeld verkeerscontroles, jeugd of drugs.

De politie maakt deel uit van de samenleving en wil in samenwerking met andere instanties de veiligheid vergroten. Burgers spelen hierin een grote rol.

Telefoonnummers
Meldingen aan de politie kunnen worden doorgegeven op de bekende telefoonnummers 112 (spoed) en 0900-8844 (geen spoed, wel politie). Via dit laatste nummer is elke dag tussen 09.00 en 17.00 uur het bureau in Grootebroek te bereiken. Aangifte doen kan mondeling op het bureau of via de aangiftelijn. Die is bedoeld voor zaken als fietsendiefstal en vernielingen waarvan geen dader bekend is. Het adres van het bureau te Grootebroek en het nummer van de aangiftelijn staan bovenaan deze pagina.

Contact
Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt U contact opnemen met de wijkcoördinator van de groep Stede Broec, brigadier R. de la Rie.