Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Staatssecretaris Wijn geeft EUR 41 mln voor bedrijventerreinen
Nummer: 185

Datum: 09-12-2002

Zes provincies krijgen elk EUR 6,81 miljoen TIPP-subsidie voor de aanpak van het tekort aan bedrijventerreinen in Nederland. Het gaat om de provincies Groningen, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Noord-Holland en Utrecht. Met de subsidie kunnen de provincies samen met gemeenten 31 projecten uitvoeren.

Staatssecretaris Wijn: Ik heb willen kiezen voor de kwalitatief beste projecten en daardoor vielen de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland af. De staatssecretaris vindt de aanvragen van deze provincies van mindere kwaliteit dan op basis van hun herstructureringsproblematiek verwacht mocht worden. Een onafhankelijke commissie adviseerde de Staatssecretaris over de ingediende investeringsprogramma's.

Enkele projecten die werden gehonoreerd zijn de ontwikkeling van het Regionaal Bedrijventerrein Twente te Almelo (180 ha) en het project herstructurering de Veegtes (80 ha) in het centrum van Venlo. Bij beide projecten valt op, dat samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en provincie goede perspectieven heeft. Bij project Isselt in Amersfoort gaat het om een groot project om de verouderingsproblematiek aan te pakken. De herstructurering van terrein Dideldom te Stadskanaal valt in positieve zin op vanwege het duurzame karakter van het project. Op het Kraanspoor te Amsterdam Noord wordt de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw gekoppeld aan behoud van industrieel erfgoed.

Nieuwe subsidiemogelijkheden
De provincies hebben in 2003 voorlopig voor het laatst de gelegenheid subsidie aan te vragen in het kader van de TIPP. De indieningsperiode voor de vierde tender opent naar verwachting in mei en sluit in september 2003. Het budget is dan EUR 20,4 mln.

Actieplan bedrijventerreinen
Momenteel schrijft staatssecretaris Wijn zijn Actieplan bedrijventerreinen, waarin hij het EZ-beleid voor bedrijventerreinen vormgeeft. Onderdeel van dit actieplan is het opzetten van een nieuw financieel instrumentarium als opvolger van de TIPP- en DBt-regeling (duurzame bedrijventerreinen). Beide regelingen lopen in 2003 af.

Achtergrondinformatie TIPP

De TIPP (Tender investeringsprogrammas provincies) bestaat sinds 2000 en is bedoeld om ruimte te creëren voor bedrijventerreinen. De subsidie is o.a. te gebruiken voor herstructurering van bestaand terrein (met ruimtewinst), de aanleg van nieuw terrein en verbetering van voorzieningen op terreinen. Staatssecretaris Wijn heeft hiervoor tot 2003 EUR 136 mln beschikbaar gesteld. Voor de eerste en tweede tender is reeds EUR 75 mln daarvan toegekend.

Tot nu toe zijn 100 projecten ingediend, waarvan 86 gehonoreerd. Het totale investerings-volume dat met de derde tender is gemoeid (EUR 560 mln) is hoger dan bij de eerste en tweede tender (resp. EUR 500 mln en EUR 300 mln). Met de programmas die bij de derde tender subsidie krijgen, wordt 430 ha nieuw ontwikkeld en 855 ha geherstructureerd. In totaal (drie tenders) is nu de ontwikkeling van ruim 1600 ha en herstructurering van het dubbele aantal ha (3100) in gang gezet.

Achtergrondinformatie: gehonoreerde projecten uit derde tender

Groningen heeft acht projecten ingediend, die zich vooral in de door de provincie geselecteerde economische kernzones bevinden. Herstructurering staat bij de provincie hoog in het vaandel. Er wordt ruim 200 ha aangepakt in o.a. Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal, terwijl het thema duurzaamheid bij een aantal projecten ambitieus wordt ingevuld. Er worden twee bedrijfsverzamelgebouwen gerealiseerd in samenwerking met het bedrijfsleven.

Noord-Brabant kwam dit keer met vier projecten, die qua hectaren niet erg omvangrijk waren, maar wel elk op hun eigen manier voorzagen in een behoefte. De gevolgen van infrastructuurproject De Hurk in Eindhoven zullen naar verwachting op korte termijn merkbaar worden, terwijl de overige projecten naar verwachting voor een nieuwe impuls in West-Brabant zullen zorgen.

Limburg heeft volledig ingezet op herstructureringsprojecten, verspreid over prioritaire gebieden in de provincie. Een bijzondere partner in het programma is Parkstad Limburg, een samenwerkingsverband van gemeenten (o.a. Heerlen en Kerkrade) binnen het stedelijk gebied in het oosten van Zuid-Limburg. Project de Veegtes is een ambitieus, gezamenlijk project van de gemeente Venlo en de ondernemers op het terrein.

Overijssel heeft zich meer dan andere provincies geconcentreerd op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Met TIPP-geld worden het regionaal bedrijventerrein Twente en het bedrijvenpark A1 (met ontsluiting) bij Deventer gerealiseerd. Daarnaast is er m.n. aandacht voor twee havengebieden in Enschede en Hengelo.

Noord-Holland komt met een aantal voor de omgeving belangrijke herstructureringsprojecten, die specifiek gericht enkele knelpunten aanpakken. Het betreft projecten in Texel, Den Helder, Heemskerk, Alkmaar, Weesp en Amsterdam. In Amsterdam-Noord wordt op het Kraanspoor een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd.

Utrecht heeft twee ontsluitingsprojecten (in Utrecht en in Nieuwegein) ingediend, die bereikbaarheidsproblemen oplossen. De overige twee herstructureringsprojecten leveren een bijdrage aan de provinciale opgave van verouderde terreinen. Vooral terrein Isselt (Amersfoort) is van een behoorlijke omvang, Soesterberg Noord in iets mindere mate.