FNV Bouw


FNV Bouw achter najaarsakkoord

De bondsraad van FNV Bouw heeft zich achter het najaarsakkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers gesteld. FNV Bouw mag zich daar binnen de FNV akkoord mee verklaren. Wel vroeg de raad te voorkomen dat gemeenten de inkomenssteun aan minima aftrekken bij bijzondere bijstand. De bondsraad gaf verder de aanbeveling mee om bij een eventuele levensloopregeling in 2004 spaarloon en bedrijfssparen zoveel mogelijk overeind te houden.

Het najaarsakkoord maakt een reeks verslechteringen ongedaan die het kabinet voor werknemers wilde doorvoeren. Zo blijft het spaarloon bijna geheel overeind, wordt de pensioenopbouw niet aangetast en komt er een bijdrage voor de langjarige minima. In 2003 kunnen de meeste 'Melketiers' aan het werk blijven. Daarvoor doen werkgevers en werknemers de aanbeveling voor een loonstijging van 2,5 procent, waar de FNV 3,5 procent wilde. Het kabinet stelt daar lastenverlichting tegenover.

Enthousiast was de bondsraad niet: "We staan met de rug tegen de muur" en "Stem hiervoor maar stem op 22 januari zo rood mogelijk" waren enkele discussiebijdragen. Menig bondsraadlid rekende voor dat 2,5 procent niet voldoende is om het koopkrachtverlies bij te blijven. Voorzitter Roel de Vries ontkende dat niet: "We hebben al eerder gezegd dat onderwijs en veiligheid ook geld kosten". Hij beloofde dat de FNV gemeenten aan de kaak zal stellen wanneer ze de bijdrage voor minima proberen te verrekenen. Maar hij was duidelijk: "Je kunt dit pakken of naar al die andere punten fluiten."