Gemeente Tilburg

4-12-2002
College verleent in 2003 subsidies aan SNV
58.292,- voor begeleiding en huisvesting van vluchtelingenjongeren

Op 2 december 2002 heeft het college besloten om subsidies toe te kennen aan twee projecten van de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk (SNV). Het project 'Begeleiding van vluchtelingenjongeren' ontvangt in 2003 een subsidie van 38.417,00. Het project 'Begeleide huisvesting vluchtelingenjongeren' ontvangt in 2003 een subsidie van 19.875,00. Ook vorig jaar heeft de gemeente Tilburg subsidies aan deze projecten van SNV toegekend.

In Tilburg bevinden zich op dit moment ongeveer 400 alleenstaande minderjarige asielzoeker (AMA's). Dit zijn jongeren die zonder familie naar Nederland zijn gevlucht. Jeugdinstelling Nidos neemt de voogdij van deze jongeren op zich. Zodra de jongere echter meerderjarig (18 jr.) wordt, stopt de voogdij en de bijbehorende begeleiding en huisvesting vanuit Nidos. Vanaf dat moment is de jongere op zichzelf aangewezen. Voor een aantal van hen levert dit problemen op. Ze hebben geen familie om op terug te vallen, een slechte uitgangspositie op de particuliere woningmarkt. Het feit dat er ook geen begeleidende instelling was waar ze bij aan konden kloppen, leidde vaak tot schrijnende situaties zoals huisvesting garages, overbewoning en illegale onderhuur. In juli 2001 liet SNV weten de situatie problematisch te vinden en daarom te willen starten met twee projecten die de huisvesting en begeleiding van deze jongeren regelt. Daarvoor werd subsidie bij de gemeente aangevraagd.

Doelstelling van het project 'Begeleide huisvesting van vluchtelingen-jongeren' is het verbeteren van de huisvesting van de ama's. Drie woningbouwcorporaties stellen tien (buiten de reguliere markt) woningen beschikbaar. Elke woning biedt ruimte aan vier jongeren of twee tienermoeders. Een belangrijke voorwaarde om de huisvesting van deze jongeren goed te laten verlopen is begeleiding. Voor de corporaties voorwaarde om panden ter beschikking te stellen. SNV zorgt daarom voor een zogenaamde huismeester-plus. Afleggen van huisbezoeken, bespreken van huisregels, fungeren als aanspreekpunt voor jongeren en buurtbewoners en afhandelen van klachten behoort tot het takenpakket. De huismeester-plus is in feite een maatschappelijk werker die nauwgezet met de jongeren communiceert, ze maatschappelijk begeleidt en zorgt dat ze integreren in de omgeving. De huismeesters-plus is m.i.v. 1 juli 2002 gestart.

Doelstelling van het project 'Begeleiding van vluchtelingenjongeren' is het bevorderen van de zelfstandigheid en de integratie van de jongeren. Dit gebeurt door vrijwilligers die huisbezoeken afleggen of gastopvang voor de jongeren regelen. Streven was de begeleiding van 20 tot 30 jongeren. Uiteindelijk zijn er 94 jongeren aangemeld en zijn er in het afgelopen jaar 52 daadwerkelijk begeleid. Momenteel zijn er 31 jongeren in begeleiding.