Gemeente Tilburg

6-12-2002
Vuurwerkcontroles strenger

Op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december mag er weer vuurwerk worden verkocht. De afdeling Handhaving controleert tijdens deze drie dagen de vuurwerkverkooppunten streng op naleving van de (kern-)voorschriften van het 'Besluit opslag vuurwerk milieubeheer'. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten in de vergadering van 2 december, ter voorkoming van ernstige gezondheids- en veiligheidsrisico's.

Vuurwerkcontroles
Na de vuurwerkramp in Enschede heeft de regering de conclusie getrokken dat zowel de regelgeving als de handhaving moest worden verbeterd, gezien de gevaarsaspecten die kunnen optreden bij niet naleving van de (kern-)voorschriften. De afdeling Handhaving controleert tijdens de vuurwerkverkoopdagen dan ook strenger op, onder andere, de naleving van de kernvoorschriften omtrent brandpreventie, brandbestrijding, opslag en verkoop van vuurwerk. De brandweer Tilburg controleert de vuurwerkverkooppunten op naleving van de afleververgunning. Niet naleven van deze voorschriften heeft voor de inrichtingen grote consequenties.

Optreden tegen overtredingen
Overtreedt een vuurwerkverkooppunt een voorschrift uit het 'Besluit opslag vuurwerk milieubeheer', dan ontvangt deze, bij de eerste controle, een aanschrijving. De overtreding dient dan zo spoedig mogelijk ongedaan gemaakt te worden. Blijkt bij de tweede controle dat dit nog niet is gebeurd, dan zal direct een last onder dwangsom worden opgelegd van 5.000,- per overtreding. Bij het niet ongedaan maken van de overtreding voor de derde controle, moet de dwangsom aan de gemeente worden betaald. Maximaal kan 50.000,- worden verbeurd.

Blijkt bij de vuurwerkcontroles dat er sprake is van een zeer ernstige situatie, dan wordt direct bestuursdwang toegepast. Dit kan betekenen dat de overtreding wordt gestopt, dat (een deel van) de inrichting stil wordt gelegd of dat hetgeen zich in de inrichting bevindt wordt verzegeld of verwijderd.