Vlaamse overheid

Vlaanderen is een belangrijke internationale speler op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. De recente ruimtereis van Frank De Winne, die vandaag door de Minister-president werd ontvangen, toonde de sterke wetenschappelijke reputatie van Vlaanderen nogmaals aan.

De Vlaamse regering wil echter niet op haar lauweren rusten en wil Vlaanderen's toppositie inzake onderzoek en ontwikkeling ook in de toekomst veilig stellen.

Tijdens haar vergadering van 6 december 2002 heeft de Vlaamse regering hier verder werk van gemaakt door een ambitieus actieplan goed te keuren dat de deelname van de Vlaamse universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven aan het Zesde Kaderprogramma van de Europese Unie voor Onderzoek, Ontwikkeling en Demonstratie verder moet stimuleren.

Dit Zesde Kaderprogramma is één van de voornaamste instrumenten om te komen tot een Europese Onderzoeksruimte, wat van Europa, conform het Lissabon-proces, een wereldleider inzake wetenschap en technologie moet maken.

De voornaamste doelstellingen van dit Zesde Kaderprogramma zijn van drieërlei aard. Eerst en vooral dient dit om het Europese beleid te ondersteunen via Onderzoek en Ontwikkeling. Daarnaast wordt het versterken van de wetenschappelijke en technologische fundamenten van de Europese Unie nagestreefd. Tenslotte moet dit programma de internationale concurrentiepositie van de Europese industrie bevorderen.

Het spreekt voor zich dat het voor een kenniscentrum zoals Vlaanderen van essentieel belang is om aan een dergelijk initiatief ten volle te participeren. Niet alleen omdat het een belangrijke bron voor subsidies vormt, maar ook omdat het de basis legt voor de ontwikkeling van joint ventures, partnerships en internationale netwerken, alsmede voor het verkennen van nieuwe markten.

Inzake de financiële return wordt verwacht dat, indien de Vlaamse onderzoekers in dit Zesde Kaderprogramma op niveau deelnemen, tussen 2002 en 2006 zo'n 385 miljoen Euro (15,4 miljard frank) aan Europese onderzoeksmiddelen in Vlaanderen zullen worden aangewend.

Het actieplan dat door de Vlaamse regering werd goedgekeurd heeft, via het stimuleren van een actieve participatie aan dit Zesde Kaderprogramma, dan ook tot doel om Vlaanderen zo sterk mogelijk te positioneren in de toekomstige Europese onderzoeksruimte. Het actieplan omvat een hele reeks maatregelen, zoals:

? Het doorvoeren van een doorgedreven analyse en identificatie van de Vlaamse doelgroepen die het voor de Vlaamse overheid mogelijk maakt om haar dienstverlening op maat van elke doelgroep te snijden;

? Het op poten zetten van diverse acties inzake algemene sensibilisering en informatieverstrekking, onder andere via informatieseminaries en gerichte berichtgeving;

? Het voorzien in advies en begeleiding voor individuele deelnemers, met inbegrip van hulpverlening bij het zoeken naar partners en het verlenen van financiële steunmaatregelen;

? Het verhogen van de Vlaamse betrokkenheid bij het Europese besluitvormingsproces, onder meer door het ter beschikking stellen van een Vlaams onderzoeksattaché bij de Belgische Permanente Vertegenwoordiging en een nauwe samenwerking met Nederland en enkele andere prioritaire EU-lidstaten en regio's;

? Het bevorderen van Vlaamse onderzoeksnetwerken, de mobiliteit van onderzoekers en de infrastructuur;

? De oprichting van een Vlaams Contactpunt, waarin alle activiteiten van het Instituut voor Wetenschap en Technologie en de Administratie Wetenschap en Innovatie inzake het Zesde Kaderprogramma zullen worden gecoördineerd;

? De aanstelling van een Vlaams Commissaris voor het Zesde Werkprogramma, die de netwerking tussen de Vlaamse onderzoekswereld en de Europese Commissie versterkt;

? De uitbreiding van de personele middelen bij AWI en IWT, ter opvolging van het Zesde Kaderprogramma, van 6 naar 8 voltijdsen.

Voor dit actieplan wordt in 2002 provisioneel reeds 1.160.000 Euro vastgelegd, terwijl het personeelsrefertekrediet van het Departement Wetenschap, Innovatie en Media vanaf 2003 met 165.000 Euro wordt verhoogd.

Kortom, deze maatregelen moeten er mede voor zorgen dat de deelname Vlaanderen in de "Champions League" inzake Onderzoek en Ontwikkeling ook in de toekomst gegarandeerd is.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerder van de Minister- president, Bart Tommelein, op het nummer 02/553 29 11, e-mail: bart.tommelein@vlaanderen.be.


---