Vereniging van Effectenbezitters


VEB publiceert online CEO ranglijst

Persbericht | 09-12-2002

De Sole en Scheepbouwer bovenaan

De Vereniging van Effectenbezitters publiceert vanaf vandaag online de CEO ranglijst. De CEO ranglijst geeft de koersontwikkeling (totaal en per jaar) van het aandeel sinds het aantreden van de bestuursvoorzitter (CEO).

Tevens is de koersontwikkeling afgezet tegen de ontwikkeling van de AEX index (en voorloper EOE index) sinds het aantreden. Deze ranglijsten worden doorlopend geactualiseerd op www.veb.net. De ranglijsten of extracten daarvan mogen met bronvermelding worden overgenomen.

Op lange termijn vormt de CEO ranglijst de koersontwikkeling en de relatieve prestatie ten opzichte van de index - een goede indicator voor de prestaties van het management. Voor CEOs die minder dan twee jaar in functie zijn, is de koersperformance minder bruikbaar als indicator. De effecten van nieuw management werken immers met vertraging door in de resultaten en op korte termijn zijn koersontwikkelingen in belangrijke mate afhankelijk van externe factoren zoals de economische ontwikkeling, politieke spanningen en de wisselende stemming ter beurze.

Op basis van de stand per vrijdag 6 december jl. en afgezien van de bestuursvoorzitters die minder dan twee jaar in functie zijn luidt de top als volgt:

De top-5 wordt gevormd door De Sole (Gucci, 27,9% per jaar), Slippens (Sligro, 17,4%), Van Vonno (BAM, 16,8%), Stutterheim (CMG, 15,2%) en Westendorp (Nedap, 14,2%).

Indien de CEOs die minder dan twee jaar in functie zijn worden meegenomen, staat KPN topman Scheepbouwer op nummer één met een koersstijging op jaarbasis van 48,2 procent sinds zijn aantreden. Op nummer twee komt Vodafone-Libertel topman Jones met een koersstijging van 43,9 procent.

Deze resultaten verdienen enige toelichting en nuancering. In deze top-3 komt het recente herstel van de telecomsector tot uiting, welke sector zeer slecht presteerde in 2000 en 2001. Bij KPN daalde de koers van het aandeel in de periode dat Scheepbouwer commissaris was van 17 euro tot 4 euro, om tijdens zijn bestuursvoorzitterschap tot 6,46 euro te herstellen. Vodafone-Libertel topman Jones is overigens pas 4 maanden in functie.

Bovenstaande percentages zijn berekend op jaarbasis. Indien wordt geselecteerd op de grootste procentuele koersstijging sinds aantreden dan wordt de top gevormd door de heren Van Vonno (BAM) met 2307 procent, Westendorp (Nedap) met 995 procent en Slippens (Sligro) met 647 procent. Deze heren zijn alledrie langer dan 12 jaar bestuursvoorzitter van hun onderneming.

De slechtst performende CEOs zijn Versatel-topman Raithata (158ste,
-87,9 procent per jaar), gevolgd door Van Voorst (Getronics, 157ste,
-72,0 procent per jaar) en Riordan (UPC, 156ste, -68,7 procent).
37 CEOs (23,4%) met positief rendement

Uit de CEO ranglijst blijkt dat per 6 december jl. slechts 37 bestuursvoorzitters sinds hun aantreden een positieve koersontwikkeling hebben gerealiseerd. Op het totaal van 158 bestuursvoorzitters is dat 23,4 procent ofwel minder dan een kwart. Van deze 37 hebben er 11 een lage koersstijging (0-5 procent per jaar) laten zien, 13 een redelijke koersstijging (5-10 procent per jaar) en 13 een grote koersstijging (>10 procent per jaar).

Van de 122 bestuursvoorzitters met een negatieve koersontwikkeling, zijn er zelfs 46 waarvan de koers sinds het aantreden meer dan de helft van de waarde heeft verloren. In percentage van het totaal (158) is dat 29,1 procent.

Zittingsduur: 38,6 procent korter dan 2 jaar

De langstzittende bestuursvoorzitters zijn de heren Sonnenberg (Hunter Douglas) met 31 jaar, gevolgd door Beijer (Macintosh) met 24,5 jaar en Van Vonno (BAM) met 20,5 jaar. De gemiddelde zittingsduur van de Nederlandse CEO bedraagt 4,5 jaar. Dat gemiddelde wordt uiteraard opgetrokken door bovengenoemde bestuursvoorzitters. De mediaan ligt op drie jaar precies.

Opvallend is dat 61 bestuursvoorzitters (38,6 procent) van de bestuursvoorzitters minder dan twee jaar in functie is en dat 19 procent zelfs minder dan één jaar in functie is. Deze cijfers tonen aan dat de zittingsduur van Nederlandse bestuursvoorzitters relatief kort is.

De CEO ranglijst zal op korte termijn worden uitgebreid met een ranglijst op basis van totaalrendement (inclusief dividenden) ofwel total shareholders return.

Vereniging van Effectenbezitters

Drs. P.P.F. de Vries, directeur

Bekijk de volledige en actuele CEO-ranglijst


---