Katholieke Universiteit Nijmegen

Prof. dr. Jo Berden benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen Prof. dr. J.H.M. Berden is met ingang van 1 juli benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht ´Nierziekten'. Prof. Berden is op dezelfde datum benoemd tot hoofd van de afdeling Nierziekten van het UMC. Hij was sinds 1989 bijzonder hoogleraar, vanwege de Nierstichting Nederland met als leeropdracht `Immunologie van nierziekten'. Sinds 1996 bezette Berden een profileringsleerstoel. Thans wordt die omgezet in een gewoon hoogleraarschap.

Johannes Henricus Marie Berden (1948, Blerick) studeerde geneeskunde aan de KU Nijmegen. Na zijn artsexamen in 1973 volgde hij de opleiding tot internist bij prof. Majoor. In 1978 volgde zijn registratie als internist. Vanaf 1978 is hij als staflid verbonden aan de afdeling Nierziekten. Een jaar later promoveerde hij bij prof. Koene op de dissertatie: The role of complement in acute antibody mediated rejection of skin grafts in the mouse.
Van 1981 - 1982 verbleef hij met een beurs van NOW (destijds ZWO) als post-doctoral research fellow in de immunologie in de Scripps Clinic and Research Foundation in La Jolla, Californië. In 1989 werd hij door de Nierstichting Nederland benoemd tot bijzonder hoogleraar in de nefrologie aan de KU Nijmegen met als speciale leeropdracht de immunologie van nierziekten. Vanaf 1988 tot 1994 was Berden voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting Nederland. Vanaf 1999 maakt hij deel uit van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Diabetesfonds. Van 1997 tot 2001 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie. Tijdens zijn voorzitterschap fuseerde deze vereniging met de Dialyse Groep Nederland tot de Nederlandse Federatie voor Nefrologie, waarvan hij de eerste voorzitter was. Vanaf 1992 is hij voorzitter van de landelijke werkgroep Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Van 1996 tot 2001 was hij lid van de NWO commissie Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek (Agiko-stipendia en klinische post-doc fellowships).

Prof. Berdens onderzoek betreft de pathogenese van SLE en de rol van heparan sulfaat bij glomerulaire ziekten (nierziekten waarbij sprake is van een beschadiging van het nierfilter.
Het onderzoek maakt deel uit van de nderzoekslijn `Pathofysiologie, immunologie en behandeling van nierziekten'. Veel onderzoek wordt gedaan dankzij de steun van de Nierstichting, het Reumafonds en het Diabetesfonds Nederland. Het fundamentele onderzoek vindt plaats in het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS). Het onderzoek van de afdeling Nierziekten heeft 2 speerpunten nl. transplantatieonderzoek en onderzoek naar glomerulaire ziekten. Op beide deelgebieden wordt zowel fundamenteel als klinisch onderzoek verricht. De patiëntenzorg van de afdeling omvat alle aspecten van de klinische nefrologie, nl. niertransplantatie, dialysebehandeling middels hemodialyse en peritoneaaldialyse, en algemene nefrologie (glomerulaire ziekten, erfelijke nierziekten, renovasculaire hypertensie).

1-7-2002