Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking

Onderwerp: Persbericht

Datum: 9 december 2002

Nummer:233

Nederland ondersteunt ontwikkelingslanden bij WTO-onderhandelingen

Nederland heeft vandaag als één van de eerste landen het verdrag ondertekend tot oprichting van het Agentschap voor Internationale Handels- Informatie en Samenwerking (Agency for International Trade Information and Communication, afgekort AITIC). Deze intergouvernementele organisatie ondersteunt ontwikkelingslanden bij onderhandelingen binnen de wereldhandelsorganisatie(World Trade Organisation, afgekort WTO)worden gevoerd. Nederland stelt ruim 2 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2003-2006. Naast Nederland nemen aan dit initiatief Denemarken, Finland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland deel.

AITIC zet zich in voor de verbetering van de onderhandelingspositie van ontwikkelingslanden in de WTO. Het gaat om kleine landen die vaak nog geen lid van de WTO zijn of slechts een beperkte vertegenwoordiging bij de WTO hebben. Er is behoefte aan steun bij het verbeteren van de onderhandelingspositie van deze landen. AITIC onderneemt onder meer de volgende activiteiten:


- het fungeert als aanspreekpunt voor informatie op het gebied van handel, handelsactiviteiten en handelsgerelateerde technische samenwerking voor ontwikkelingslanden;

- het ondersteunt bij het opdoen van kennis over handelsaangelegenheden en het WTO-systeem;

- het verleent specifieke dienstverlening aan ontwikkelingslanden zonder permanente vertegenwoordiging in Geneve;

- het organiseert bijeenkomsten en trainingen om de betrokken ontwikkelingslanden te helpen de eigen belangen in het internationale handelssysteem beter te behartigen.
AITIC werd in 1998 opgericht als niet-gouvernementele organisatie in Zwitserland met als doel op te komen voor de belangen van landen die in de vergaderingen van de Wereld Handels Organisatie (World Trade Organisation, afgekort WTO) in Geneve niet of onvoldoende worden vertegenwoordigd. In de praktijk betreft dit de minst ontwikkelde landen (MOL)en een deel van de landen die bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk zijn geworden. In november 2001 nam een groep westerse landen, waaronder Nederland, tijdens een WTO-vergadering in Doha (Qatar) het initatief te laten onderzoeken of AITIC haar opdracht beter zou kunnen uitvoeren als intergouvernementele organisatie. Deze groep landen maakte zich zorgen over de geringe deelname van ontwikkelingslanden aan het multilaterale handelssysteem. De vraag naar de ondersteunende activiteiten van AITIC bleek de afgelopen jaren ook te groeien. Nadat een werkgroep positief had geadviseerd, werd in september van dit jaar besloten AITIC om te vormen tot een intergouvernementele organisatie.

///