VIANED


PERSBERICHT

Winter-WW in opspraak

9 december 2002

"Wij zijn tegen de afschaffing van de winter-WW zolang de discontinuïteit in de opdrachtenstroom voortduurt." Deze uitspraak werd op 9 december jl. door VIANED-voorzitter ir. J.C. Rothweiler gedaan tijdens de Ledenraadsvergadering van zijn vereniging.

Rothweiler onderbouwde zijn uitspraak door te stellen dat de overheid als enige verantwoordelijk is voor de ongelijkmatige stroom van opdrachten. Het getuigt derhalve van onbehoorlijk bestuur wanneer diezelfde overheid de gevolgen in zijn geheel wil afwentelen op het uitvoerend bedrijfsleven.

Hij stelde verder dat de overheidsopdrachtgevers de oplossing van het probleem voor handen hebben. Gelijkmatig spreiden van het werk kan gerealiseerd worden door de voorbereiding van de werken eerder in het voorafgaande jaar te starten. Een aantal opdrachtgevers heeft dit gedaan en het blijkt goed te werken.

De oplossing kan ook bereikt worden door flexibele uitvoeringstermijnen aan de opdrachtnemers toe te staan. Het voordeel hiervan is dat gww-ondernemingen zelf in staat zijn om hun projecten goed te spreiden. Bijkomende voordelen zijn dat werken beter voorbereid kunnen worden, waardoor de kwaliteit verhoogd en de faalkosten verminderd worden.

Rothweiler hield zijn gehoor voor dat de sector haar verantwoordelijkheid al heeft genomen door het Jaarmodel te introduceren. Door de overuren van de piekperiode te sparen kan een winter-/dalperiode van maximaal acht weken overbrugd worden en kan aan de betrokken medewerkers een jaarcontract worden aangeboden. De kosten worden door de deelnemende bedrijven zelf gedragen. "Ook in deze gaat de overheid haar verantwoordelijkheid uit de weg door de dalperiode langer dan 8 weken te laten duren", zo stelde de voorzitter van VIANED. Voor dat deel van de sector dat geen overuren kan opsparen zijn werkgevers en werknemers in gesprek om een passende oplossing te creëren.

Rothweiler ging ook kort in op een recente reactie van minister de Geus op de winter-WW. Die stelde dat de verantwoordelijkheid voor het opvangen van de gevolgen van de winter-WW bij de ondernemers ligt. Volgens de minister zouden die zelf in staat zijn om hun werken goed gespreid in te plannen. Verder stelde hij dat er zowel in de bouw als in de schildersbranche in de winter ook binnen gewerkt kan worden. Rothweiler beloofde zijn leden dat er deze week een brief uit zou gaan naar de minister om nog eens duidelijk te maken dat die oplossingen niet van toepassing zijn op de gww-bedrijven.

Rothweiler kondigde aan dat de brochure over de problematiek rond en de oplossingen voor de discontinuïteit alsmede de aanbevelingen tot verbetering, die samen met de bonden is opgesteld op korte termijn naar alle opdrachtgevers zal worden verstuurd. Hij riep zijn leden op om aan de hand van de brochure de discussie met de eigen opdrachtgevers aan te gaan om zodoende gezamenlijk tot de gewenste oplossingen te komen. Hij hield zijn gehoor voor dat VIANED met gerichte acties, zo mogelijk samen met de bonden, de problematiek bij de landelijke politiek onder de aandacht zal houden.