Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Novem, Wereld Natuur Fonds en SKW Certificatie

Onder embargo tot: 9 december 2002

NIEUW KEURMERK DUURZAME WONINGEN OFFICIEEL VAN START Novem en Wereld Natuur Fonds lanceren Zonnewoning

Op 9 december 2002 lanceert Hans Wijers, voorzitter van het Wereld Natuur Fonds, officieel het Certificaat Zonnewoning tijdens de gemeentelijke Energy Awards in Nijmegen. Het Certificaat Zonnewoning is een onafhankelijk keurmerk voor zeer energiezuinige woningen, waarbij ondermeer hout uit duurzaam beheerde bossen (FSC-hout) gebruikt is. De woningsector draagt hiermee bij aan het tegengaan van twee van de belangrijkste bedreigingen voor de natuur: klimaatverandering en ontbossing. SKW Certificatie, bekend van ondermeer het Politiekeur, zal het Certificaat Zonnewoning beheren. In de eerste helft van 2003 start de bouw van de eerste projecten met Zonnewoningen in Den Haag, Harderwijk en Apeldoorn. Bijna twintig partijen, waaronder projectontwikkelaars en gemeenten, hebben al afgesproken om tussen nu en 2004 minimaal 1.500 Zonnewoningen te realiseren.

Sinds 1995 heeft het Wereld Natuur Fonds samen met projectontwikkelaars en gemeenten 20 nieuwbouwprojecten gerealiseerd met zeer energiezuinige woningen waarbij ook FSC-hout gebruikt is. Inmiddels wordt dit concept ook op grote schaal toegepast; in Lelystad zijn 900 WNF-woningen in aanbouw. Deze woningen zijn een kwart energiezuiniger dan de landelijke norm en laten zien dat de bouw van energiezuinige woningen met bestaande technieken en maatregelen haalbaar is op marktconforme wijze, zonder hoge meerkosten. Novem en het Wereld Natuur Fonds wilden dit succesvolle initiatief verder ontwikkelen door een onafhankelijk keurmerk te ontwikkelen. Het door SKW beheerde Certificaat Zonnewoning is het resultaat.

Eisen Zonnewoning
Aan de basis van de Zonnewoning staat een programma van eisen. Dit zijn eisen op het gebied van energiezuinigheid (m.n. isolatie), toepassing van vormen van duurzame energie (bijv. zonnepanelen en warmtepompen), maatregelen op het gebied van comfort om bijvoorbeeld oververhitting in de zomerperiode te voorkomen, optimaal gebruik van daglicht en gebruik van uitsluitend FSC-hout. De eisen zijn aanvullend op het Bouwbesluit en de Energie-Prestatie normering.

Klimaatverandering en ontbossing
Het Wereld Natuur Fonds stimuleert de bouw van Zonnewoningen om twee van de belangrijkste bedreigingen voor de natuur tegen te gaan: klimaatverandering en ontbossing. Om klimaatverandering tegen te gaan is een drastische vermindering van CO2-uitstoot nodig. Broeikasgassen zoals CO2 ontstaan bij het verbranden van fossiele brandstoffen voor onze elektriciteit, verwarming, productie en transport. Energiebesparing en maximaal gebruik van duurzame energiebronnen dragen daarom bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Wereldwijd vindt op grote schaal ontbossing plaats. FSC-hout komt gegarandeerd uit goed beheerde bossen. Gecontroleerde houtkap en goed beheer van een bos dragen bij aan het behoud van bossen.Bovendien wordt bij bosbeheer volgens de FSC-normen rekening gehouden met de belangen van de lokale bevolking.


---


Wereld Natuur Fonds Nederland