Openbaar Ministerie

In Opsporing Verzocht wordt maandag onder meer aandacht besteed aan de diamantroof uit het Haagse Museon vorige week zondag. Op de publieke zenders verschijnen na de journaals ook politieberichten waarin fotos van de weggenomen sieraden worden getoond. In Opsporing Verzocht ook aandacht voor een zeer ernstig geval van seksueel misbruik van een 14-jarig meisje in Liempde.

Den Haag, 7 december 2002

Behalve de diamantroof uit het Museon en het seksueel misbruik van een minderjarige in Liempde besteedt het programma Opsporing Verzocht ook aandacht voor: een gewapende overval op een supermarkt in het Rotterdamse Crooswijk, een brandstichting in Barneveld, juwelenrovers in Belgie met mogelijk Nederlandse daders en een onbekende dode vrouw in Amsterdam. Opsporing Verzocht, maandag om 19.00 en om 22.00 uur.

Opsporing Verzocht is het opsporingsprogramma op televisie van Openbaar Ministerie, politie en Avro. In Opsporing Verzocht wordt elke maandagavond in twee uitzendingen de hulp van het publiek ingeroepen bij het oplossen van ernstige misdrijven. Het programma is in feite het grootste buurtonderzoek van Nederland. Het is een zeer succesvol programma: ongeveer eenderde van alle behandelde zaken wordt mede dankzij het televisiekijkend publiek opgelost.

Hieronder enkele van de resultaten van de uitzending van de afgelopen week met daarbij een korte omschrijving van de zaak. Het is nog steeds mogelijk tips te geven. De telefoonnummer zijn terug te vinden op de website van het programma: www.opsporingverzocht.nl.

Hilversum : Dode man
Voorlopig resultaat: De politie heeft zeven tips ontvangen. Helaas gingen deze niet over het vermoeden dat het slachtoffer gedwongen was de route langs de Bosberg te rijden. Korte omschrijving: Vrijdag 22 november 2002 rond half vijf in de ochtend vond de politie in de berm van de parkeerplaats "de Bosberg" langs de A27 bij Hilversum een dode man. Het gaat om een 53-jarige man uit Ede. Zijn auto, een grijskleurige Renault Twingo met het kenteken 85-FS-FJ stond nog met draaiende motor op de rijbaan van de parkeerplaats. De man is vermoedelijk door een hartinfarct om het leven gekomen. Ongeveer anderhalf uur daarvoor, om 3 uur die nacht is de man bij zijn werk in Nieuwegein vertrokken. Het is nog onduidelijk waarom hij van zijn gebruikelijke route naar Ede is afgeweken en op de parkeerplaats langs de A27 bij Hilversum is terecht gekomen. Misschien werd het slachtoffer gedwongen van zijn route af te wijken door bijvoorbeeld een incident met een medeweggebruiker. Er zijn aanwijzingen die dit vermoeden rechtvaardigen.

Hoogeveen : Mislukte overval waardetransport
Voorlopig resultaat: De 28 tips die binnen gekomen zijn gingen voornamelijk over de auto's die de daders hebben achtergelaten.

Korte omschrijving: 21 oktober 2002 om 19.10 uur rijdt een waardetransportwagen van Geldnet vanaf het depot aan De Stroom in Hoogeveen, in de richting van de snelweg A28. Als de wagen de oprit oprijdt, wordt de weg geblokkeerd door een BMW X5. Een gewapende man begint op de ruit van de geldwagen te schieten. De bestuurder rijdt de wagen zonder te aarzelen achteruit. Een Audi A6 blokkeert de terugweg, maar de geldwagen rijdt tegen 'm aan en drukt de auto van de weg. De overvallers gaan ervandoor in een donkere auto.

Hoogeveen : Poging overval Nederlandse Bank
Voorlopig resultaat: De 13 tips die zijn binnengekomen gingen allemaal over waar men de auto's heeft zien rijden. Korte omschrijving: Donderdagochtend 10 oktober 2002 rond 10 uur hebben twee daders met bivakmuts geprobeerd een filiaal van De Nederlandse Bank binnen te dringen. Het filiaal is gelegen aan de Schutlandenweg in Hoogeveen. De daders hebben geprobeerd met een ladder via het dak naar binnen te gaan. Dit mislukte want het hele gebouw is buitengewoon goed beveiligd. De politie denkt met zeer geraffineerde en professionele daders te maken te hebben.

Voor meer informatie en de vragen van politie en Openbaar Ministerie die nog open staan, zie www.opsporingverzocht.nl