Katholieke Universiteit Nijmegen

Nordic echoes of European spatial planning. Discursive integration in practice

Datum 9-12-2002

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus K. Böhme

promotores Prof. dr. A. Faludi

faculteit Faculteit der Managementwetenschappen
beschrijving De opkomst van ruimtelijke planning en beleid op het niveau van Europa (spatial planning), is een voorbeeld van Europese integratie door het netwerken en de formulering van beleidsdiscoursen. Recente ontwikkelingen op het gebied van (nationaal) ruimtelijk beleid en planningsystemen in de Noordse landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden) zijn hiervan eengoed voorbeeld. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een sterke plannings- gemeenschap op zowel Europees als nationaal niveau, en dat er sprake is van directe verbindingen tussen deze niveaus.

Het opzetten van nieuwe Europese beleidsvelden kan dus worden opgevat als onderdeel van Europese integratie. Het creëren van (beleids-)netwerken is daarmee een alternatief voor het installeren van formele, Europese bevoegdheden. Netwerken formuleren discoursen en geven zodoende invulling aan ideeën en opvattingen. Dus, succesvol governance via Europese netwerken leidt tot discursieve Europese integratie.

Deze studie analyseert het succes van de discursieve benadering door de vijf Noordse landen, waar ruimtelijke planning een compleet nieuw concept was, als voorbeeld te nemen.
contactpersoon Communicatie
email kai.bohme@nordregio.se
telefoon 024 - 361 22 30


* Proefschrift K. Böhme (pdf)