Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER: Afschaffen treincatering is verdere verschraling

Reizigersvereniging ROVER vindt het jammer dat treinreizigers vanaf medio volgend jaar in de trein geen koffie, frisdranken en andere versnaperingen meer kunnen kopen. Met name op de langere afstand, waar nu nog treincatering is, vinden reizigers het prettig dat onderweg een karretje met lekkers langskomt. Het afschaffen van deze service betekent een verschraling van de voorzieningen voor de treinreiziger.

ROVER heeft wel enig begrip voor de bedrijfseconomische argumenten: de koffie in Nederlandse treinen is veel goedkoper dan die in de trein in bijvoorbeeld Duitsland. Een forse prijsstijging zou de vraag mogelijk verder doen dalen. Het is natuurlijk ook een dure zaak om eerst koffie te zetten, die vervolgens naar de trein te rijden, en daar te serveren. Dat kan allemaal goedkoper in een kiosk op het station. ROVER dringt er bij NS op aan, met de uitbaters van kiosken op de stations afspraken te maken over de maximale wachttijd voor klanten. Nu besluiten reizigers soms om geen koffie op het station te kopen omdat de rij te lang is, waardoor een trein dreigt te worden gemist. Verder zou het te overwegen zijn om in treinen opnieuw te gaan experimenteren met koffie- en frisdrankautomaten zoals in het verleden al is gebeurd.

Het verruimen van de openingstijden van kiosken wordt overigens gewaardeerd.

ROVER vindt het jammer dat over deze zaak niet vooraf is overlegd in het LOCOV, de reizigersvereniging had graag mee willen denken over oplossingen/alternatieven voor het wegvallen van de treincatering in de huidige vorm. ROVER wil overigens nog steeds over deze zaak met NS van gedachten wisselen.

6 december 2002

---