Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-12-2002
Politieberichten 08/12 (13.00 uur) t/m 09/12 (07.00 uur)

Buitenpost: getuigenoproep aanrijding
Door een aanrijding op 19 november werd omstreeks 01.20 uur op de Poelruit een geparkeerde auto die op een oprit voor een woning stond, ernstig beschadigd door een witte Peugeot 205. De Peugeot, type 105/106 heeft de beginletters XX in het kenteken en moet forse schade opgelopen hebben aan de voorzijde bij de bestuurderskant. De koplamp en bumper werden zeker vernield. De auto had twee inzittenden, jongeren van ongeveer 20 jaar. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer: 0900 8844.

Drachten: brandstichting eigen woning
Op zondagavond stichtte een 32- jarige inwoner van Drachten omstreeks 20.35 uur brand in zijn woning aan de Nachtegaalstraat. Niemand raakte gewond. De verdachte maakte vanuit een café melding van de brandstichting. De brandweer had de brand na een half uur onder controle. Het interieur liep schade op. De bovenliggende woning liep rookschade op en de onderliggende woning waterschade. De verdachte meldde zich omstreeks 21.45 uur aan het bureau en bekende de brandstichting.De verdachte werd ingesloten.

Surhuizum: snelheidsovertreding
Zondagmiddag werd om 16.10 uur aan It Langfal het rijbewijs ingevorderd van een automobilist omdat hij 155 km/u reed waar een maximumsnelheid geldt van 80km/u. Tegen de verdachte, een 27- jarige inwoner van Drachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders/sters werden betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

Zaterdag 23.00 uur, Hoofdweg Wolvega, 43- jarige inwoner van Harkema, 260 ug/l, rijverbod 1 uur.

Zaterdag 23.10 uur, Harmen Systrastaat Sneek, 47- jarige inwoner van Sneek, 540 u/gl, rijverbod 5 uren.

Zondag 00.40 uur, Prof. Heymansstraat Ferwert, 37- jarige inwoner van Ferwert, 275 u/gl, rijverbod 1 uur.

Zondag 01.20 uur, Betonwei Harkema, 23- jarige inwoner van Burgum, 235 u/gl, rijverbod 1 uur.

Zondag 02.30 uur, Oostergrachtswal Leeuwarden, 47- jarige Leeuwarder, 525 u/gl, rijverbod 5 uren.

Zondag 02.50 uur, A32 Akkrum, 45- jarige Leeuwarder, 600 u/gl, rijverbod 6 uren en rijbewijs ingevorderd.

Zondag 04.15 uur, Torenstraat Nes (A), 31- jarige Amsterdammer, 290 u/gl, rijverbod 2 uren.

Zondag 04.50 uur, Kerkstraat Wolvega, 26- jarige inwoner van Wolvega, 320 u/gl, rijverbod 2 uren.

Zondag 05.00 uur, Het Meer Heerenveen, 27- jarige inwoner van De Knipe, 295 u/gl, rijverbod 2 uren.

Zondag 19.25 uur, Lycklamaweg Wolvega, 26- jarige inwoner van Almere, 760 u/gl, rijverbod 9 uren en rijbewijs ingevorderd.

Maandag 00.10 uur, Zwetteweg Haule, 32- jarige inwoner van Donkerbroek, 375 u/gl, rijverbod 3 uren.

Maandag 01.00 uur, Buitenveld Veenwouden, 31- jarige inwoner van Burgum, 230 u/gl, rijverbod 1 uur.

Drachten: aanrijding met dank
Op zondag rond 04.15 uur werd aan de Zuidkade een automobilist aangehouden die een aanrijding had veroorzaakt en gedronken had. Een getuige van de aanrijding, een 29- jarige Drachtster had gezien dat de verdachte een rode auto had geraakt ter hoogte van Frieschepalen. Ze volgde de verdachte, een 30- jarige inwoner van Emmeloord die op haar aanwijzingen aangehouden werd. De verdachte blies 565 u/gl. Hij kreeg een rijverbod van 6 uren. De eigenaar van de rode auto, een 22- jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Oldeberkoop: auto in sloot
Zondagnacht rond 03.20 uur raakte een automobilist in een sloot aan de Stellingenweg. Zowel bestuurder als twee passagiers hadden het voertuig verlaten toen de politie ter plaatse kwam. Alle inzittenden werden meegenomen naar het bureau omdat ze gedronken hadden. De bestuurder, een 33- jarige inwoner van Drachten blies 175 u/gl. De exacte toedracht van het incident werd niet duidelijk. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: zakkenrollers en straatroof met geweld Zaterdagavond rond 20.20 uur werd een auto in de Baljeestraat beschadigd door twee voetgangers. De automobiliste stopte om twee voetgangers over te laten steken. De twee verdachten, een 18- jarige inwoner van Appelscha en een 18- jarige inwoner van Heerenveen, waren op de motorkap van de auto gaan liggen en wilden 5,-- van de bestuurster. Toen de automobiliste, een 46- jarige inwoonster van Leeuwarder dat niet gaf, uitten de verdachten verbale bedreigingen. Een van de twee verdachten schopte een deuk in de rechterportier waarna de twee verdachten wegliepen. De vrouw volgde de mannen die bij het station werden aangehouden. De twee verdachten hadden net daarvoor aan de Willemskade een beurs met geld en bankpasjes gestolen van een 30- jarige inwoonster van Leeuwarden. De verdachten hadden haar tas afgepakt en de beurs er uitgehaald. Ze achtervolgde de mannen waarop de mannen haar tas lieten vallen. De beurs was weggenomen. Ze vermoedde dat de verdachten naar het station waren gegaan en daar trof ze de verdachten aan die vlak daarna aangehouden werden. De beurs werd gevonden door een treinpassagier, een 28- jarige Leeuwarder. Beide vrouwen deden aangifte.

De Blesse: woninginbraak
Tussen vrijdag 16.30 uur en zondag 13.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Franke Deddenstraat waarbij geld werd gestolen. Men kwam binnen door een keukenraam te forceren. Een 57- jarige inwoner van De Blesse deed aangifte.

Buitenpost: aanrijding met letsel
Zondagavond raakten rond 22.25 uur drie inzittenden gewond, waaronder een baby van vier maanden, tijdens een aanrijding met twee personenautos op de Lauwersmeerweg. De gewonden werden voor onderzoek naar het ziekenhuis te Dokkum gebracht. Een 25- jarige inwoner van Buitenpost verleende geen voorrang toen hij vanaf de Kranswier richting Lauwersmeerweg reed. De andere automobilist, een 30- jarige inwoner van Kollumerzwaag reed over de Lauwersmeerweg vanaf Lutkepost, richting rotonde op It West en werd in de linkerzijkant geraakt. Zijn 29- jarige echtgenote en zijn vier maanden oude zoon moesten net als de automobilist die het ongeval veroorzaakte naar het ziekenhuis. Beide autos raakten zwaar beschadigd.

Heerenveen: inbreker betrapt
Een inbreker die zondag rond 01.00 uur computerapparatuur had gestolen uit een bedrijfspand aan het Van Harenspad werd door een getuige aangehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte, een 28- jarige inwoner van Heerenveen werd aangehouden door een 31- jarige stadsgenoot toen hij met de gestolen waren een bedrijfspand uitkwam. De getuige liep met enkele vrienden over het Gemeenteplein richting Nieuwstraat toen hij de verdachte uit het pand zag komen. De getuige volgde de verdachte die ter hoogte van de Nieuwstraat/Lindegracht aangehouden werd. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en werd ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 5272