Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD / KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 13-11-2002 14:33

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

rectificatie

MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN HEROPENT BUITENPLAATS SPARRENDAAL IN DRIEBERGEN

Mr. Pieter van Vollenhoven zal op maandagmiddag 9 december 2002 de heropening verrichten van Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. Het achttiende-eeuwse landhuis is gerestaureerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Eén van de laatste bewoners van het huis was Maurits Van Vollenhoven, een verwant van Mr. Pieter van Vollenhoven.

De Buitenplaats Sparrendaal werd in 1754 gebouwd en aangelegd door Jacob van Berk, oud-burgemeester van Utrecht. Na eeuwen van particuliere bewoning werd het uiteindelijk in 1954 in vervallen staat aangekocht door de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Het gebouw werd vervolgens gerestaureerd onder leiding van baron J.B. van Asbeck en in gebruik genomen als gemeentehuis. Uiteindelijk droeg de gemeente het huis en de tuin in 2000 over aan Vereniging Hendrick de Keyser.

Vereniging Hendrick de Keyser stelt zich tot doel architectonisch of historisch waardevolle huizen en hun interieur in Nederland te behouden. Dat doet de vereniging door panden te verwerven en vervolgens te restaureren, beheren en exploiteren. Een van de belangrijkste redenen om Sparrendaal over te nemen was gelegen in het interieur. Van de buitenplaatsen op de Utrechtse Heuvelrug is Sparrendaal het enige huis dat voor een aanzienlijk deel zijn oorspronkelijke achttiende-eeuws interieur heeft behouden.

De hal van Sparrendaal is versierd met elegant stucwerk en gemarmerde deuromlijstingen. De vertrekken op de beletage en eerste verdieping zijn in subtiele kleurstellingen gecomponeerd en voorzien van een verscheidenheid aan wandbeschilderingen variërend van Hollandse landschappen en zeegezichten tot Chinese taferelen. Uitzonderlijk zijn de panelen in de Kleine Kamer op de beletage waar rocaille motieven een combinatie vormen met terrines, verwijzend naar destijds modieus vaatwerk in zilver of fayence. Huis en interieur vormen een eenheid met de omliggende tuin. Het huis en de twee vrijstaande, lage bijgebouwen liggen om een voorplein. De tuin is zoveel mogelijk teruggebracht in de oude staat compleet met boomgaard en slangenmuur.

Vereniging Hendrick de Keyser verhuurt Buitenplaats Sparrendaal aan de gemeente Driebergen-Rijsenburg voor raadsvergaderingen, ontvangsten en trouwerijen. Bij gelegenheid is het huis te huur voor vergaderingen of seminars. De tuin is voor publiek vrij toegankelijk.



Rijksvoorlichtingsdienst