Gemeente Capelle a/d IJssel

Bijeenkomst startnotitie Brede School

Op meerdere plekken is de afgelopen weken in Capelle aan den IJssel een vreemd spandoek gesignaleerd. Een spandoek met daarop een geschilderd gebouw. Een heel erg breed gebouw. Capellenaren werd gevraagd wat het doek voorstelt. Een brede school? Wat is dat, een brede school? Maandag 9 december staat deze vraag centraal. Die avond wordt in het gemeentehuis vanaf 20.00 uur de Startnotitie Brede School Netwerken besproken.

De Startnotitie Brede School Netwerken is een beleidsstuk, dat nodig is voor de ontwikkeling van een brede school in elke wijk van Capelle aan den IJssel. De vorming van deze brede scholen is een belangrijk speerpunt van het Capelse college. Overigens dekt de term brede school niet geheel de lading. Het gaat niet om een school, maar om een netwerk waarin activiteiten worden ontplooid op het sociaal-culturele terrein en op het gebied van educatie en zinvolle vrijetijdsbesteding.

Bouwstenen
Alle instellingen die direct of indirect betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van deze notitie zijn uitgenodigd voor de bijeenkomst op 9 december. Meer dan 200 vertegenwoordigers van instellingen zijn uitgenodigd, waaronder scholen, jeugdinstellingen, de bibliotheek, sportverenigingen, de Historische Vereniging Capelle en instellingen voor kinderopvang. Natuurlijk zijn ook vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig.

Tijdens een brainstormbijeenkomst op 18 februari jl. werden bouwstenen aangeleverd voor de startnotitie. Toen werden tevens twintig sleutelfiguren benaderd om hun visie te geven op de brede school. De startnotitie die op 9 december gepresenteerd wordt, is gemaakt op basis van deze uitspraken en de bestuurlijke ideeën.

De startnotitie voor de ontwikkeling van brede school netwerken is nog niet goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Eerst zullen de opmerkingen, vragen en uitkomsten van de bijeenkomst op 9 december worden afgewacht. Vervolgens zal het stuk, al dan niet aangepast, zo spoedig mogelijk naar het college gaan. Het is de bedoeling om in 2003 te starten met drie Brede School Netwerken, verspreid over drie wijken.