Universiteit van Amsterdam


Persbericht

nr: 95

woensdag 4 december 2002

Scholieren maken kennis met bètawetenschappen in Amsterdam

Supernova's, robots en genetisch onderzoek op Bèta-festival

Op het Bèta-festival van de Universiteit van Amsterdam op maandag 9 december staan de exacte en natuurwetenschappen centraal. Scholieren uit de bovenbouw van het vwo kunnen tijdens het festival in NEMO de wetenschap zelf in praktijk brengen. Zo kunnen ze een robot programmeren, hun genen nader bekijken of de leeftijd van het heelal bepalen. Na afloop van de film Spider Man, tonen UvA-wetenschappers Michel Haring en Frank Takken hoe de werkelijkheid van genetische manipulatie eruit kan zien.

Het Bèta-festival geeft scholieren uit 4, 5 en 6 vwo een beeld van de omvang en de veelzijdigheid van de exacte en natuurwetenschappen. Door zelf wetenschap in de praktijk te brengen, ontdekken de scholieren dat studeren meer is dan boven de boeken zitten. Bijna 300 scholieren hebben zich opgegeven voor de dag. Zij kunnen kiezen uit verschillende workshops. In de workshop Overbrug de afstand tot de sterren gaan de deelnemers zelf aan de slag met de waarnemingen van de Hubble Ruimtetelescoop en de Very Large Telescope in Chili: zij kunnen de afstand tot een recente supernova bepalen en zelfs de leeftijd van heelal vaststellen. De workshop Neem je genen onder de loep gaat in op de moderne technieken waarmee genen in kaart gebracht worden. In de workshop Programmeer je eigen robot kunnen scholieren speciale 'Lego mindstorm robots' commando's laten uitvoeren. Verder zijn er workshops over de sterkte van een spinnenweb, de chemie van voedsel, het bouwen van een computer, de biologische verklaring van intelligentie, het herkennen van verschillende gesteenten, de genetische revolutie, en over regelmatige patronen in kunst en natuur.

Daarnaast is er een vertoning van de film Spider Man, waarin de buitengewone krachten van de hoofdpersoon het gevolg zijn van de beet van een genetisch gemanipuleerde spin. Prof. dr. Michel Haring en dr. Frank Takken, beiden van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA, tonen naar aanleiding van de film hoe de werkelijkheid van genetische manipulatie eruit kan zien. Scholieren die op dit moment deelnemen aan het Werkstuklab van de FNWI, presenteren op het Bèta-festival hun werk voor een profielwerkstuk (onderdeel van het Studiehuis). Het Werkstuklab is een uniek laboratorium waar scholieren zelf onder begeleiding van UvA-wetenschappers proeven kunnen doen voor hun profielwerkstuk. In een wetenschapsquiz, die de scholieren bij binnenkomst ontvangen, kunnen zij hun kennis van de bètawetenschappen testen. De prijsuitreiking vindt plaats aan het eind van de dag.

Het Bèta-festival begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur, en vindt plaats in NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. NEMO is deze dag exclusief geopend voor de deelnemers aan het Bèta-festival.



Universiteit van Amsterdam