Katholieke Universiteit Nijmegen

Frye Stipendia KU Nijmegen toegekend aan 7 wetenschapsters

Het College van Bestuur heeft aan 7 wetenschapsters van de KU Nijmegen een Frye Stipendium toegekend. De stipendia hebben het doel om de vrouwelijke promovendi aan te moedigen om hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. De uitreiking van de stipendia vindt plaats op maandag 9 december a.s. om 15.30 uur in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen.

Vanaf 1990 reikt het College van Bestuur jaarlijks een toelage van maximaal 3.500 euro uit aan veelbelovende vrouwelijke assistenten en onderzoekers in opleiding (aio's en oio's). Ook medewerksters uit de Promotiewerkplaats komen in aanmerking. Hun proefschrift in wording moet dan inmiddels wel het niveau hebben bereikt, vergelijkbaar met dat van aio's en oio's in het derde jaar van hun aanstelling.

De stipendia 2002 gaan naar de volgende personen:


* Letteren: Drs. Marloes Schoonheim
Onderwerp: Vruchtbaarheid en huwelijksgedrag onder Rooms-katholieken en Nederlands-hervormden in Nederland
Besteding: Het in een internationaal vergelijkende context plaatsen van onderzoek naar de religieuze determinanten van demografisch gedrag in de vroeg 20e eeuw. Hierbij worden resultaten van het lopende promotieonderzoek naar West-Europese demografie vergeleken met demografische patronen in Zuidoost Azië.
Email:m.schoonheim@let.kun.nl


* Sociale Wetenschappen: Drs. Loes Wauters
Onderwerp: Begrijpend lezen en leesprestaties bij dove kinderen in Nederland. De voorlopige conclusies n.a.v. het 1e deel van het onderzoek zijn dat dove leerlingen een groot verschil vertonen t.o.v. horende kinderen wat betreft hun begrijpend leesniveau. Er is voorlopig geen reden aan te nemen dat er sprake is van een stagnatie in het leesniveau, aangezien er wel leerlingen zijn die een hoog niveau halen. Wel is er sprake van lage prestaties. Besteding: werkbezoek aan The National Technical Institute for The Deaf in Rochester, USA.
Email:l.Wauters@ped.kun.nl


* Sociale Wetenschappen: Drs. Antoinette de Lange Onderwerp: longitudinale studie naar relaties tussen werkkenmerken (met name taakeisen en regelmogelijkheden) en werkuitkomsten (gezondheid en welzijn).
Besteding: werkbezoek naar Noord-Amerika om onder andere contacten met een aantal toonaangevende onderzoekers in haar werkveld te verstevigen.
Email:A.deLange@psych.kun.nl


* Managementwetenschappen: Drs. Anke Strüver Onderwerp: Onderzoek naar de betekenis van grenzen en grensoverschrijdende interactie, specifiek gericht op de beleving van de Nederlands-Duitse grens
Besteding: werkbezoeken aan de Amerikaans/Canadese grens en de Spaans-Portugese grens.
Email:A.Struver@nsm.kun.nl


* Managementwetenschappen: Drs. Clara Agustin Cañibano Onderwerp: Consumer branding en consumer brand loyalty Besteding: onder meer samenwerken met een internationaal team dat gerelateerd onderzoek doet.
Email:C.Agustin@nsm.kun.nl


* Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica: Drs. Karin Hoedemaekers
Onderwerp: cellulaire en moleculaire mechanismen van pollen-pistil interactie
Besteding: werkbezoeken naar Engeland, USA en/of Frankrijk Email:hoedemae@sci.kun.nl


* Medische Wetenschappen: Drs. Masja Straetemans Onderwerp: Epidemiologie, in het bijzonder op het toepassingsgebied van de middenoorinfecties bij kinderen
Besteding: werkbezoek aan Zweden, alwaar ze haar internationale oriëntatie en haar specifieke interesse in de rol van het immuunsysteem bij reciverende otitis media verder kan verdiepen. Email:M.Straetemans@mie.kun.nl
5-12-2002