Amsterdam Airport Schiphol

Rembrandt en Jan Steen te zien op Schiphol
Meesters uit de Gouden Eeuw in dependance van Rijksmuseum

9 december 2002

Vandaag wordt het 'Rijksmuseum Amsterdam Schiphol' officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander. Dit museum, met werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw is een gezamenlijk en uniek initiatief van het Rijksmuseum Amsterdam en Amsterdam Airport Schiphol. Het Rijksmuseum is het eerste museum in de wereld dat een dependance opent op een luchthaven en Schiphol de eerste luchthaven met een museum in de terminal waar schilderijen van wereldberoemde oude meesters te zien zijn.

Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is gelegen achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard, de verbindingsgang tussen de E- en de F-Pier. Passagiers kunnen er een selectie van tien kunstwerken bewonderen van toonaangevende meesters uit de Gouden Eeuw, zoals Jacob van Ruisdael, Pieter de Hooch en Jan Steen. Bovendien hangt er nu een Rembrandt, een portret van een vrouw, vermoedelijk zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh. De werken komen allen uit de collectie van het Rijksmuseum. Het museum is elke dag geopend van zeven uur 's-ochtends tot acht uur 's-avonds en de toegang is gratis.

Nederlandse kunst voor groot internationaal publiek Met dit museum stellen Schiphol en het Rijksmuseum miljoenen reizigers in staat om tijdens hun korte verblijf op de luchthaven te genieten van echte kunst van zeer hoog niveau. Ook de miljoenen passagiers die Nederland niet ingaan omdat ze alleen overstappen op Schiphol kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met het Nederlandse culturele erfgoed.

Voor het Rijksmuseum is dit een geweldige kans zijn collectie onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek. Bovendien komt het Rijksmuseum met dit initiatief tegemoet aan de wens de collectiemobiliteit te vergroten. Het Rijksmuseum heeft meer initiatieven op dit gebied ontwikkeld en zal dit in de toekomst nog meer gaan doen.

Voor Schiphol Group past een museum in de terminal naadloos in het AirportCity concept van Amsterdam Airport Schiphol waarbij de luchthaven veel meer is dan slechts een vertrek- of overstapplaats, maar een dynamisch knooppunt waar mensen en werelden elkaar ontmoeten - zoals in een moderne stad. In deze AirportCity passen faciliteiten voor alle soorten doelgroepen, zodat de passagier zijn tijd op Schiphol op een nuttige en aangename wijze kan besteden. Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is een unieke aanvulling op de al aanwezige faciliteiten in de terminal en daarmee van grote toegevoegde waarde voor de AirportCity formule.

Gouden museum voor Gouden Eeuw
Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol bestaat uit een zwevende goudkleurige ruimte met een oppervlakte van 160 m2 die is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Naco. Onder het museum is een winkel gevestigd, de Rijksmuseum Shop. Deze winkel is ontworpen door Studio Linse. Digitale informatiezuilen geven de bezoeker informatie over de in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol getoonde werken en over het Rijksmuseum Amsterdam.

Het Instituut Collectie Nederland (ICN) heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de invloed van trillingen, de klimatologische omstandigheden en beveiligingsaspecten. Het ontwerp van de zwevende goudkleurige ruimte is gebaseerd op de resultaten van deze onderzoeken, waarmee een optimale omgeving voor de kunstwerken is gecreëerd. De twee grote vitrines in het museum zijn speciaal voor het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol ontworpen.

De investering in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol en de winkel bedraagt circa 2,5 miljoen euro. De kosten zijn gelijkelijk opgebracht door Amsterdam Airport Schiphol en het Rijksmuseum. Het museum is gebouwd door J.P. van Eesteren uit Amsterdam en de winkel door Intos Interieurmakers uit Haarlem. De opbrengsten uit de Rijksmuseum Shop zullen de exploitatie van het museum grotendeels financieren.

Ook tijdelijke tentoonstellingen
Naast de kunstwerken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw is het museum van plan om in samenwerking met het Instituut Collectie Nederland (ICN) kleine tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. De eerste presentatie, Dutch Design Glass from the 1920s, bestaat uit prachtige glasserviezen en siervazen, in de twintiger jaren van de vorige eeuw ontworpen door bekende Nederlandse ontwerpers en architecten en vervaardigd door de Glasfabriek Leerdam. Dutch Design Glass from the 1920s is in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol te zien tot en met 6 april 2003.

Lijst met werken Rijksmuseum Amsterdam Schiphol

1. Een hen met pauwen en een kalkoen, 1660-1695, Melchior d'Hondecoeter Doek, 143 x 174,5 cm. Rijksmuseum Amsterdam

2. Een vrouw met een kind in een kelderkamer, 1656-1660, Pieter de Hooch Doek, 65x 60,5 cm. Rijksmuseum Amsterdam

3. Herberginterieur, 1660-1679, Jan Steen Doek, 63 x 69,5 cm. Rijksmuseum Amsterdam

4. Portret van (vermoedelijk) Rembrandt's vrouw Saskia van Uylenburgh, 1633, Rembrandt
Paneel, 65 x 48 cm. Rijksmuseum Amsterdam

5. Het stadhuis op de Dam te Amsterdam, 1693, Gerrit Berckheyde Doek, 52 x 63 cm. Rijksmuseum Amsterdam

6. Stilleven met vruchten en oesters, 1660-1679, Abraham Mignon Doek, 60,5 x 75 cm. Rijksmuseum Amsterdam

7. Landschap met watermolen, 1661, Jacob van Ruisdael Doek, 111 x 99 cm. Rijksmuseum Amsterdam

8. IJsvermaak, 1630-1679, Barent Avercamp Paneel, 40 x 53,5 cm. Rijksmuseum Amsterdam

9. Portret van een man, 1663, Ferdinand Bol Doek, 124 x 100 cm. Rijksmuseum Amsterdam

10. Zeegezicht van een haringvloot vissende onder bescherming van een oorlogsschip met het wapen van Rotterdam, ca. 1680-1720, Cornelis Boumeester Tegeltableau met paars geschilderd,168 x 207 cm. Rijksmuseum Amsterdam



Amsterdam Airport Schiphol