Dienstenbond CNV

Freshhouse blijft apart onderdeel CoöpCodis
09-12-2002

Op donderdag 5 december voerde CNV Dienstenbond overleg met de directie van CoöpCodis over de voorgenomen overname van activa en passiva van Freshhouse. CNV Dienstenbond staat positief tegenover de aankoop en heeft vertrouwen in de wijze waarop de gevolgen hiervan worden opgevangen.

De directie heeft meegedeeld dat Freshhouse voorlopig helemaal apart als onderdeel van CoöpCodis zal blijven bestaan. Dat wil zeggen dat Freshhouse medewerkers apart aangestuurd worden door hun eigen management en ondersteund door de eigen administratie. CoöpCodis heeft diverse malen aangegeven erg blij te zijn met de koop van Freshhouse, omdat daarmee de kwaliteit en continuïteit van de belevering van het versgedeelte aan de winkels en de groothandel gegarandeerd zijn. Om zich als kwaliteitsbedrijf te kunnen afficheren is dat natuurlijk ook noodzaak.

Omdat de bedrijven CoöpCodis en Freshhouse apart naast elkaar blijven bestaan, zijn er vooralsnog geen problemen te verwachten met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden. Bij CoöpCodis zal onverminderd de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf (voor de oud-Coöp-ers) blijven gelden naast de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen (voor de oud-Codis-ers).
Bij Freshhouse blijft de CAO voor de Groothandel in Aardappelen, Groenten en Fruit van kracht.

Op termijn
Het ligt wel in de verwachting dat we op termijn moeten overleggen over die naast elkaar bestaande CAO's, bijvoorbeeld als activiteiten die nu nog in Twello plaatsvinden, zouden verhuizen naar Deventer, maar dat is nu nog niet aan de orde. Ook is nadrukkelijk een werkgelegenheidsgarantie afgegeven voor dit moment.

Freshhouse heeft een Ondernemingsraad, net als CoöpCodis. Beide ondernemingsraden zullen (voorlopig) naast elkaar blijven bestaan. Op termijn zal worden gewerkt aan een Gemeenschappelijke Ondernemingsraad, maar op dit moment is dat niet de eerste prioriteit. CoöpCodis erkent dat de vakbonden te laat zijn ingelicht en heeft, na uitleg over het waarom, hiervoor haar excuses aangeboden.

Op dit moment staat een en ander verder nog in de kinderschoenen. Afgewacht moet worden hoe de ontwikkelingen zich gaan voltrekken. In de eerste helft van 2003 verwacht het bedrijf meer duidelijkheid te kunnen geven. Daarom hebben wij alvast een afspraak gemaakt voor 2 juni 2003.
Dan zullen we in ieder geval verder praten met CoöpCodis/Freshhouse over de stand van zaken en de verwachtingen en ontwikkelingen.

Voor meer informatie of een reactie kunt u als lid contact opnemen met Aletta Bulsink, bestuurder handel bij CNV Dienstenbond.