Arbouw


Persbericht

dinsdag 3 december 2002 A-blad Houtstof op de bouwplaats

Een nieuw A-blad: Houtstof op de bouwplaats
hoeveelheid houtstof moet en kan omlaag

Op 9 december brengt Arbouw een nieuw A-blad uit: Houtstof op de bouwplaats. In dit A-blad staan de afspraken die werkgevers en werknemers hebben gemaakt om de blootstelling aan houtstof op de bouwplaats tot onder de wettelijke grenswaarde terug te dringen.

In het A-blad staat beschreven wat de gezondheidsklachten zijn die worden veroorzaakt door blootstelling aan houtstof. Het gaat hierbij om oogaandoeningen, huidaandoeningen en luchtwegaandoeningen. Vooral schilders, timmerlieden, interieurbouwers en glaszetters komen tijdens het bewerken van hout in contact met schadelijke hoeveelheden houtstof.
Het A-blad beschrijft voor alle fasen van het bouwproces maatregelen om de hoeveelheden houtstof te beperken. Het is derhalve bestemd voor zowel werkgevers in de bouwnijverheid als opdrachtgevers, ontwerpers en werkvoorbereiders. De technische en organisatorische maatregelen variëren van de keuze voor de houtsoort (schadelijkheid van vrijgekomen houtstof verschilt per houtsoort) tot het te gebruiken gereedschap. Er wordt aandacht besteed aan de technische eisen waaraan het gereedschap moet voldoen en de wijze waarop het moet worden gebruikt. Er wordt tevens ingegaan op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het toepassen van de in het A-blad voorgestelde maatregelen en werkwijzen, zal leiden tot een aanzienlijke afname van de hoeveelheid houtstof. Dit heeft een prettiger werkklimaat en minder ziekteverzuim tot gevolg.

Het A-blad Houtstof op de bouwplaats is vanaf 9 december beschikbaar. Bestellen kan (onder vermelding van de bestelcode ARB 0111) via telefoonnummer 020 - 580 55 80, e-mail arbouw@arbouw.nl of via internet www.arbouw.nl. De prijs van het A-blad bedraagt ¤ 5,67.