Ingezonden persbericht

Ezelmoord halt toegeroepen

Het voornemen van het eilandbestuur van Bonaire, behorend bij de Nederlandse Antillen, om de in het wild levende ezels af te maken lijkt voorlopig van de baan. Dit nieuws volgde vanuit Bonaire nadat dierenvrienden via de website van Stichting Dierenhulp Venezuela hun ongenoegen en mening direct kenbaar hebben gemaakt aan de afdeling gezag van het eiland Bonaire.

Het eiland bestuur had het plan opgevat om de naar schatting 210 ezels die in het wild leven af te maken omdat deze dieren gevaar opleverden voor het verkeer. Tevens zouden deze dieren de flora en fauna aantasten en voor overlast zorgen. Zo voerde men aan dat automobilisten vaak geconfronteerd werden met overstekende ezels en er zich ongevallen voor deden met dodelijke afloop. In de praktijk echter zijn het de automobilisten zelf die het niet zo nauw nemen met de maximum snelheid van 60 km/uur die geldt op Bonaire waarbij er ook regelmaat onder invloed van alcohol gereden wordt. Nadat de plannen bekend werden gemaakt mobiliseerde het op Bonaire gevestigde ezelopvangcentrum ook Stichting Dierenhulp Venezuela om haar donateurs te vragen protest aan te tekenen bij de lokale overheid. Talloze e-mail berichten heeft men de afgelopen weken ontvangen waarin dierenvrienden aangeven dat steriliseren beter is dan elimineren.

Op Bonaire leven sinds ruim 300 jaar ezels die ooit door de Spanjaarden werd ingevoerd en ingezet werden als lastdier. Deze 'nalatenschap' behoort sindsdien tot het dagelijks beeld op het eiland Bonaire. Veel toeristen uit o.a. Nederland en de V.S. 'genieten' van dit straatbeeld dat zo typerend is voor Bonaire. Nadat het eiland bestuur de drastische maatregel afkondigde deze dieren te willen af maken ontspon zich een politieke strijd waarin het ezelopvangpark het voortouw nam om deze dieren te redden van een wisse dood. Aangezien eerdere pogingen om in gesprek te komen met het eiland bestuur over deze kwestie op niets waren uitgelopen werd een offensief gestart om duidelijk te maken dat deze dieren rechten bezitten. Uiteindelijk 'bezweek' het eiland bestuur onder de lawine aan protesten en kondigde aan in gesprek te gaan met de beheerders van het ezelpark om te zoeken naar een diervriendelijke oplossing voor het 'probleem'.

"We zijn tevreden dat Nederlandse dierenvrienden zo massaal hebben gereageerd en dat het resultaat heeft opgeleverd. Men gaat in elk geval om tafel om de problematiek te bespreken en te zoeken naar een goede oplossing, die zoals wij begrepen hebben in het steriliseren ligt. Het zou absurd zijn als men was overgegaan tot deze brute moord op de eerder genoemde gronden. De verkeersveiligheid heeft meer te maken met de verantwoordelijkheid van de inwoners, immers hoeveel kans had een overstekend kind gehad als de automobilist het niet zo nauw neemt met de verkeersregels?" aldus Mark Erwin Vos van Stichting Dierenhulp Venezuela.

Einde bericht